Vida Ildikó az APEH új elnöke

Vida Ildikót nevezte ki hétfőn az APEH új elnökének Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Az adóhatóság eddigi vezetőjének, Szikora János vezetői megbízatásának visszavonását ugyancsak hétfőn jelentette be a tárcavezető. Egy vizsgálat ugyanis megállapította, hogy Szikora János leállítatta a MALÉV köztartozásának behajtását, illetve jogszerűtlenül beavatkozott a Kiemelt Adózók Igazgatóságának hatáskörébe.

Vida Ildikót nevezte ki hétfőtől az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökének Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter – tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében a tárca. Vida Ildikó 1998 és 1999 között elnök-helyettesként, 1999 és 2002 között pedig elnökként irányította a szervezetet. Vezetése alatt – többek között – megerősítették a hatóság adónyomozati tevékenységét és jelentősen korszerűsítették az adóhatóság informatikai rendszerét. Az uniós csatlakozás felkészítése ugyancsak Vida Ildikó vezetése alatt kezdődött meg – olvasható a közleményben.

Matolcsy György miniszter visszavonta Szikora János APEH-elnök vezetői megbízatását

A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyancsak hétfőn jelentette be, hogy Matolcsy György miniszter visszavonta Szikora János APEH-elnök vezetői megbízatását. A tárcavezető által bő egy hete elrendelt vizsgálat azt állapította meg ugyanis, hogy az APEH elnöke leállítatta a MALÉV köztartozásának behajtását, illetve jogszerűtlenül beavatkozott a Kiemelt Adózók Igazgatóságának hatáskörébe. A vizsgálat megállapította azt is, hogy az elnök intézkedése nyomán “jogellenes állapot következett be”, hiszen kvázi szüneteltették a végrehajtást.

Az APEH korábban azt közölte, hogy a pénz néhány héttel később hiánytalanul megérkezett a Malévtől.

– Független Hírügynökség –