Vezetőválasztás, ahogy azt az orvos látja

Akt.:
dr. Soltész Pál
dr. Soltész Pál - © Fotó: Matey István
Debrecen – A pozitív stressz szárnyakat ad a munkában, míg a negatív apátiába, betegségbe taszítja a vezetőt.

A menedzserszűrést továbbfejlesztve, az egyén adottságát, a vállalat lehetőségeit és elvárásait, valamint a magánszférát is figyelembe véve az angiológiai tanszék és a magatartástudományi intézet együttműködésével egy célirányos vezetőkiválasztási szisztémát dolgozott ki dr. Soltész Pál tanszékvezető egyetemi tanár, aki a Napló TOP 100 klubjának előadójaként bemutatta módszerét a Hotel Divinusban, szerda este.

Testi és lelki betegségek

Mint fogalmazott, alapvető probléma a stressztűrő képesség, illetve az, hogy a vezető meddig érzi úgy, hogy a befektetett erőfeszítések és a jutalom arányban állnak egymással. Amennyiben a munkahely, az egyén és a családi, baráti kör egy egészséges arányt képvisel a vezető életében, az pozitív stresszt okoz és inspirálólag hat a munkájára. Ellenben, ha a vállalati elvárások túlsúlyba kerülnek, a negatív stressz kiégéshez, lelki és testi betegségekhez vezethet. Ennek első jelei, hogy háttérbe szorítja saját szükségleteit, valamint az apró kudarcokat saját kudarcként éli meg – mondta dr. Soltész Pál.
Ezt követi a csökkenő teljesítőképesség és nyitottság; a kollégákkal a beszélgetés már teher számára, majd bekövetkezik az apátia. Mindez testi tünetekkel is járhat: emelkedettebb vérnyomás, szaporább szívverés, a csökkent fizikai aktivitás miatt elhízás, magasabb vércukorszint, ízületi problémák. Tovább súlyosbíthatja a helyzetet az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

Összefüggések

– A kiválasztáshoz szükséges mérések a fittségi állapotra, a kondícióra és a stressztűrő képességre irányulnak – részletezte az előadó. – Az eredmények ismeretében egyénre szabott kezeléseket végzünk. Ebbe éppen úgy beletartozik a programozott fizikai aktivitásnövelés, mint a pszichológiai beszélgetések, relaxációs technikák elsajátítása is. Összefüggést látunk a fizikai aktivitás pozitív hatásai és a lelki, szellemi tényezők között. Látni kell, hogy a munkahelyi vezetőnek a cég előremenetele érdekében a feladatra alkalmas embereket kell maga köré gyűjteni, akik közül idővel kiválaszthatja az utódot – hangsúlyozta.

HBN–KZS


Kell egy „homokozó” a visszavonuló vezérnek
Debrecen – Honnan jön a vezetői utánpótlás? A családból, a menedzsmentből, vagy kívülről?