Vezető kurátor: folyamatosan nő a debreceni Modem látogatóinak száma

Vezető kurátor: folyamatosan nő a debreceni Modem látogatóinak száma
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Folyamatosan növekszik a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ látogatóinak száma – közölte a központ vezető kurátora szerdán sajtótájékoztatón a helyszínen.

Kónya Ábel elmondta: a tavalyi 47 ezres látogatószámot az idén már lényegesen meghaladták, a rendezvényeik látogatottsága év végéig várhatóan eléri a százezret.

A Modem 11. születésnapját rendkívüli fesztivállal ünnepli szeptember 23-án: a Tánc-tér című, éjszakába nyúló eseményre az ország legkiválóbb táncosai érkeznek a művészeti központba – fűzte hozzá a kurátor.

Felsorolása szerint a Tánc-tér első debreceni mozdulat- és táncművészeti napon fellép a Modemben Angelus Iván, Gergye Krisztián, ifj. Kurtág György, Lőrinc Katalin, Lőrinszky Attila, a Trojka Színházi Társulás, Tókos Attila és ifj. Zsuráfszky Zoltán, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Budapesti Kortárstánc Főiskola hallgatói is bemutatkoznak.

Az év hátralévő programjaiból Kónya Ábel kiemelte a Bernát András életművét bemutató nagyszabású retrospektív tárlatot: a mintegy ezer négyzetméteres térben megjelenő, csaknem hetven munkából álló, A táj konfigurációja című válogatás 1979-től kezdődően szemlélteti Bernát András művészetének elemeit, folyamatosan visszatérő témáit, és legújabb műveit.

A Modemben rendezik meg októberben a debreceni nemzetközi művésztelep zárókiállítását, novemberben pedig a Billentyűk című tárlatot. Utóbbi a Csokonai Színház, a Déri Múzeum, a Modem és a Vojtina Bábszínház szakmai összefogása eredményeként a 20. századi európai avantgárd bábszínház, valamint a hazai modern bábművészet megteremtőjének számító Blattner Géza munkásságát mutatja be – ismertette a részleteket Kónya Ábel.

Mindezzel párhuzamosan továbbra is látható a Modemben az Antal-Lusztig-gyűjteményből válogató Receptorok, valamint Nagy Gabriella festőművész A végtelenbe és tovább című kiállítása. Nagy Gabriella az első debreceni művész, aki egyéni kiállítással mutatkozik be a Modem falai között – hangoztatta a vezető kurátor.

Koroknai Edit, a Modem ügyvezetője a sajtóeseményen kiemelte: a tárlatokat számos konferencia, fórum, múzeumpedagógiai foglalkozás is kíséri.

Szeptember 13-én az általános és középiskolai tanárokat várják a galériába, számukra országos irodalmi pályázatot is hirdetnek, Lugas címmel képzőművészeti workshop lesz felnőtteknek, Mozgass meg címmel! megrendezik az óvodapedagógusok napját, Tervezett alkotás lesz a címe a novemberi dizájnkonferenciának, Ezüstpor címmel pedig családi programokra várják majd az érdeklődőket – sorolta Koroknai Edit.

– MTI –