Veszélyesen sok a por a debreceni levegőben

Akt.:
Veszélyesen sok a por a debreceni levegőben
© Fotó: Molnár Péter (Archív)
Debrecen – A hajdúsági megyeszékhelyen a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2016. 01.01-én és 01.02-án, egymást követő két napon, legalább két mérőállomáson túllépte a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3) – közölte a debreceni önkormányzat.

Napi átlagértéke a mérőállomásokon:

2016.01.01-én Kalotaszeg tér (99,8 μg/m3) – Klinika (100,7 μg/m3) – Hajnal utca (112,9 μg/m3),
2016.01.02-én Kalotaszeg tér (56,9 μg/m3) – Klinika (84,4 μg/m3) – Hajnal utca (83,5 μg/m3) volt.

A rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint, a levegőminőségben a hétvégére csak kis mértékű javulás várható, jelentős változás csak hétfőre valószínű.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék!

A légszennyezettség a nap folyamán az esti, éjszakai, reggeli órákban volt magas, ezért lehetőleg mindenki kerülje a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék!

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőség van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben!

Az önkormányzat felhívja a lakosság figyelmét, hogy Debrecen város közigazgatási területén TILOS a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése! Továbbá a napokban és hétvégén saját, és környezete egészsége érdekében mindenki tartózkodjon bármiféle nyílt színi tűzgyújtástól!

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatunk az aktuális levegőminőségi adatokról.
hirdetés