Veszélyesek a befagyott vizek Szolnokon

Szerdán ismét 15 centiméter vastag jeget mértek a vízirendõrök Szolnoknál, a Holt-Tiszán. Ez elvileg megfelelõ vastagság ugyan, de a vízirendészet tájékoztatása szerint mégis kockázatos rámenni a jégre, mert a horgászok elkezdték a lékek vágását, ezért életveszélyes lehet a Holt-Tisza.

Hétvégén megolvadt, a hét közepére visszafagyott a Szolnok környéki állóvizek jege. Horváth Róbert alezredes, a Szolnok Tiszai Vízirendészeti Rendõrkapitányság kiemelt referense a Független Hírügynökségnek azt mondta: szerdán 15 centiméteres jégvastagságot mértek a Holt-Tiszán.

Tíz centimétertõl elvileg már elég erõs a jég ahhoz, hogy rá lehessen menni, de a szolnokiak kedvelt korcsolyázóhelye mégsem alkalmas sportolásra. A korábban megolvadt, hókásás lé visszafagyott ugyanis, a jég felülete havas vagy egyenetlen.

Veszélyes a víz azért is, mert a szolnoki horgászok megkezdték a szellõztetést. Láncfûrésszel két négyzetméteres lékeket vágnak, amelyek felületén csak jéghártya képzõdik, erre életveszélyes rámenni. Ezeket a lékeket kötelezõ megjelölniük és korláttal is elkeríteniük a horgászoknak – mondta az alezredes.. A lékekre azért van szükség, hogy az elvermelt halak oxigéndús levegõhöz jussanak.

Horváth Róbert arról is tájékoztatott, hogy súlyos sérüléseket okozhatnak az ártéren befagyott nagyobb tócsák, összefüggõ vízfelületek. Ezek alól az ár levonulásával visszahúzódik a víz, a puszta jégfelület pedig beszakadhat, és a jégszilánkok összeszabdalhatják azt, aki becsúszik a jég alá.

Ezen a télen még nem történt baleset a fagyos vizeken, mindezek ellenére pénteken a rendõrök azt gyakorolják majd, hogyan lehet a jég alá beszorult, vagy a vízbe szakadt embereket kimenteni.