Ország-világ

2020.06.19. 14:10

A Lánchídra nem akar pénzt költeni a főváros, de Karácsony hivatalát egymilliárdból újítják fel

A baloldali főpolgármester kihasználva a különleges jogrend utolsó napját, 10 milliárd sorsáról döntött egy személyben.

Budapest, 2020. mrcius 9. Karcsony Gergely fpolgrmester beszl a Fvrosi Kzterlet-fenntart Zrtkren Mkd Nonprofit Rszvnytrsasg (FKF Nonprofit Zrt.) s a szakszervezet kztt ltrejtt 2020. vi brmegllapods alrsn a cg vezrigazgatsgn 2020. mrcius 9-n. A megllapods szerint a fizikai dolgozk tzszzalkos, a szellemi dolgozk egysgesen htszzalkos bremelst kapnak. MTI/MTI Fotszerkesztsg/Mth Zoltn

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Miközben a Lánchíd tragikus állapotba került, Karácsony Gergely hivatala, a Városháza egymilliárd forintból újulhat meg – ez derül ki a főváros hivatalos honlapjára feltöltött főpolgármesteri rendeletből. A veszélyhelyzet megszűnésével Karácsony rendkívüli hatalmának is vége, azonban a baloldali főpolgármester kihasználva a különleges jogrend utolsó napját, 10 milliárd sorsáról döntött egy személyben – számolt be az Origo.

10 milliárdról döntött az utolsó pillanatban

Bár a nemzetközi baloldal és sajtója diktatúravádakat megfogalmazva támadta a magyar kormányt a válságkezelés alatt, Karácsony most olyat tett, amivel teljes mértékben rászolgált ezekre a rágalmakra.

Szerdán felbukkant a főváros honlapján egy, a budapesti költségvetés módosításával kapcsolatos főpolgármesteri rendelet. Ebből kiderült, hogy Karácsony a veszélyhelyzet utolsó napján elköltött 10 milliárd forintot, kihasználva, hogy még egyedül dönthetett.

Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt a főpolgármesterhez került a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatásköre, így a testület megkérdezése nélkül határozhatott fontos kérdésekben. A főváros februárban fogadta el az idei költségvetését, amit Karácsony különleges hatalmánál fogva többször is egy személyben módosított. Április végén ezt kiegészítette egy újabb melléklettel (VI. melléklet), ami ekkor még „csak” 48,4 milliárd forintra rúgott. Már ez is rendkívül komoly tételnek számított, azonban Karácsony a mostani rendeletével 57,1 milliárdra emelte a keretet, ami közel tízmilliárdos plusz kiadást jelent.

Magyarán, nem kevesebb történt, minthogy

  • Karácsony az utolsó utáni pillanatban, a veszélyhelyzet utolsó napján
  • kiadott egy rendeletet, amiben
  • egyedül, mindenféle kontroll nélkül
  • 10 milliárd forintnyi közpénz sorsáról döntött.
  • Míg a Lánchídra nincs pénz, a Városházára van

    A Karácsony-féle költségvetés-módosításban több érdekes tétel is szerepel, ezek közül talán a legizgalmasabb, hogy a folyamatosan pénzhiányra panaszkodó főpolgármester egymilliárd forintot különített el hivatalának felújítására – értékeli az Origo.

    A Városháza rekonstrukciója egyébként külön sorban, négy tételben szerepel a költségvetésben. Összesen tehát egymilliárd forintjába fog kerülnie a budapestieknek, hogy a főpolgármester és hivatalnokserege jó munkakörülmények között dolgozhasson. Szintén megmutatja, mi a fontos a főváros új vezetésének: több mint 300 millió forint megy a „B+R és kerékpártároló programra”, továbbá 450 millió forint lett elkülönítve a „klímavédelmi és zöldterület-fejlesztési feladatokkal” kapcsolatos beruházásokra.

    Mint ismert, mindeközben borzasztó állapotba került a főváros egyik legforgalmasabb hídja, a Lánchíd, ami miatt komoly bírálatok érték Karácsony Gergelyt. Ennek ellenére a budapesti vezetés még nem lépett az ügyben, a híd felújításával kapcsolatos közbeszerzési eljárást máig nem írták ki. Pedig több szakértői vélemény is kimondta, hogy a Lánchíd állapota valamennyi szerkezeti elemére kiterjedően folyamatosan romlik, a tapasztalt súlyos problémák kezelése már lehetetlen – számol be a lap.

    Az Msc–Főmterv konzorcium jelentésében azt írta, elképzelhető, hogy le kell zárni a gyalogosok elől az átkelőt. A hídra egyébként január eleje óta nem hajthatnak fel az 5 tonnánál nehezebb járművek, így például a turistabuszok és a teherautók. A híd felújításáig ez így is marad, kizárólag a BKK-buszok jelentenek kivételt.

    A budapesti Fidesz többször is cselekvésre szólította fel a főpolgármestert, mindezidáig sikertelenül. Pedig a főváros késlekedése milliárdokkal drágítja a Lánchíd felújítását. „A felújítás nem tűr halasztást, a késlekedés drasztikusan növeli a költségeket” – nyilatkozta Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár.

    Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszél 2020. március 9-én

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában