Veszélyes kalandok külföldön

Veszélyes kalandok külföldön
Érdemes gumiszandált használni, ezzel megakadályozva a kagylók és a tengeri sünök okozta sérüléseket.

Sokan egyedül, vagy barátokkal vágnak neki a nyári utazásnak, és forró kalandokra vadásznak. A mediterrán országok azonban közepesen vagy erősen fertőzöttek hepatitis B vírussal is, emiatt a védőoltás elengedhetetlen – ajánlják az ÁNTSZ szakemberei.

A hepatitis B vírus szexuálisan, illetve vér és testváladékok által terjed. A védőoltás azoknak is ajánlott, akik biztos párkapcsolatban élnek, mivel a fertőzés közvetítője lehet véletlenszerű karcolás, baleset, sebészeti, fogászati beavatkozás is. Tunéziában, Egyiptomban és Törökországban az is növeli a fertőzés kockázatát, hogy sok orvosi rendelőben nem egyszer használatos tűt használnak, hanem a fertőtlenített tűket többször újra alkalmazzák. A kevésbé kalandvágyó utazókat is könnyen érhetik kis balesetek, és a sebek ellátása rosszabb egészségügyi higiénés viszonyok között növeli a megfertőződés lehetőségét.

Érdemes gumiszandált is használni, ezzel megakadályozva az éles kövek, kagylók, és a tengeri sünök okozta sérüléseket. A közel 100 százalékos, életreszóló védettséget biztosító he
patitis B elleni oltási sort az utazás előtt 4-6 héttel el kell kezdeni. A három oltás rendje 0. 1. 6. hónap, melyből kettő, az utazás előtt esedékes.

HBN