Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.31. 11:57

Vádemeléssel végződött a terepjáró borulás

<p>Szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság bűnösség megállapítása esetén azt a férfit, aki nyáron rendszám nélküli, és műszakilag sem megfeleleő állapotú terepjárójával felborult Parasznya külterületén a dombokon. Egy utas meghalt..&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/BTK.pdf"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A Büntető törvénykönyv</B></A> [.pdf - 912KB]</p>

Szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság bűnösség megállapítása esetén azt a férfit, aki idén nyáron rendszám nélküli, és műszakilag sem megfeleleő állapotú terepjárójával felborult Parasznya külterületén a dombokon, és utasai közül egy meghalt.

Négy hónappal a Parasznya külterületén, a domboldalon történt tragikus kimenetelű baleset után lezárta a nyomozást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, és megküldte a vádjavaslatot az ügyészségnek - tájékoztatta lapunkat Kompoltiné Jakab Ilona őrnagy, a főkapitányság kommunikációs iroda vezetője.

A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya által készített vádjavaslatban szerepel egyebek mellett, 2007. augusztus 2-án az esti órákban történt a baleset, amikor egy GAZ 69 típusú gépkocsival kocsikázás során felborultak. A jármű egyik utasa, egy fiatal férfi a helyszínen elhalálozott. A szakértői vélemények alapján megállapították, hogy a gépjármű műszakilag erősen kifogásolható, és biztonságosnak egyáltalán nem tekinthető állapotban volt. A hatósági jelzés nélküli, nyitott fülkés terepjáróval öt fős társaság a varbói tóról hajtott haza a hegyeken keresztül. Az utakat nem érintve haladtak, amikor a lejtős terepszakaszon a vezető - feltehetőleg nem a helyes sebességgel kanyarodva - elvesztette uralmát járműve irányítása fölött. A karosszéria pedig felborult. A gépkocsiban biztonsági öv nem volt beszerelve. Az autó utasai ezért a járműből kiestek. A szerencsétlenül járt és életével fizető férfi a jármű hátsó részén állva utazott. A boruláskor pedig kocsi rádőlt. A férfi a helyszínen meghalt. Életét a mentők sem tudták megmenteni. További négy utas közül egy nőt súlyos, valamint egy nőt és két férfit könnyű sérüléssel szállították a kórházba. A baleset bekövetkezésében a könnyelműség, a jármű nem szabályszerű használata, illetőleg az alkohol is jelentős szerepet játszott - szögezi le az irat készítője.

Az irodavezető rámutatott: attól függetlenül, hogy a baleset nem a közlekedési szabályok hatálya alá tartozó területen (közúton) történt, a magyar büntetőjog ugyanolyan büntetéssel sújtja azt az elkövetőt, aki nem közúton okoz sérülést vagy halált. A közlekedésrendészeti osztály a gépjármű vezetőjével szemben halált okozó közúti jármű ittas vezetése miatt fejezte be a nyomozást és az iratokat vádemelési javaslattal küldte meg a Miskolc Városi Ügyészségre.

A rendőrség szakemberei az eset tanulságaként kiemelték, hogy a szeszes italfogyasztás és a járművezetés kizárja egymást. A járművel pedig műszakilag alkalmas állapotban, az előírásokat betartva ott kell közlekedni, ahol arra alkalmas út áll rendelkezésre. A hobby, illetve a sport célú jármű igénybevétele - különösen extrém terepviszonyok között -, még nagyobb odafigyelést, gyakorlatot és nem utolsó sorban műszakilag kifogástalan, biztonságos járművet kíván meg. Ezekben az esetekben viszont az utas-szállítás jelentős veszélyt rejt magában. A személyek elszállításánál mindig figyelemmel kell lenni a KRESZ 46. §. (1) bekezdésére, amely leírja: álló utast autóbuszon, trolin és villamoson kívül szállítani nem szabad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!