Veszélyes állapotban van a Pécsi Nemzeti Színház – RTL Híradó

Lezuhant az egyik lámpáról egy 3 kilós lencse, majd leállt a díszletmozgató technológia előadás közben a Pécsi Nemzeti Színházban – tudta meg az RTL Híradó.

Csak a szerencsén múlt, hogy senki sem sérült meg. Az intézmény gazdasági igazgatója szerint színház állapota kritikus. Azt mondja, négy éve minden írásos és szóbeli megkeresésre az volt a fenntartói válasz, hogy nincs pénz, idén sem, amikor Pécs Európa Kulturális fővárosa. A bajok azonban bármikor megtörténhetnek. A színház vezetői szerint a művészek folyamatosan veszélyben vannak.

Vízben állnak a díszletek, leomlott a vakolat, életveszélyes az erkély, és hibás a vezérlőpult a Pécsi Nemzeti Színházban. Az igazgató szerint azonban van ezeknél súlyosabb gondjuk is. Simon István, az intézmény gazdasági vezetője az RTL Híradónak elmondta: a nagyobbik bajok az úgynevezett ponthúzó rendszerek, a színházgépészet szíve, ahol a díszleteket el lehet tüntetni, illetve lehozni. Ezek szintén önműködők lassan, már olyan értelemben, hogy ha akarnak működnek, ha akarnak, nem – fogalmazott.

Legutóbb nem működtek, az előadást félbe kellett szakítani. Az igazgató kiment és elmagyarázta a közönségnek, hogy mit is láthattak volna. Két nappal korábban pedig egy 3 kilós lámpalencse esett a színpadra. Csak a szerencsén múlt, hogy nem találta el egyik színészt sem. A színház felújítása a szakértői vélemények szerint másfél milliárd forintba kerülne. Erre azonban nincs pénze a pécsi önkormányzatnak.

Révész Mária, a kulturális bizottság fideszes elnöke szerint meg kell keresni azokat a lehetőségeket, nevezetesen pályázati forrásokat, amivel ez a probléma valahogy áthidalható. A politikus ebben nagyobb aktivitást vár a színház vezetőitől, szerinte nekik kellene rábukkanni a pályázatokra, és “bombázni” az önkormányzatot azért, hogy pályázhassanak és esetleg az önkormányzat önrészt adjon hozzá.

Addig is marad a toldozgatás. A vezérlőpultot sikerült megjavíttatni, de hogy meddig bírja, senki nem tudja. A színház saját költségvetésből körülbelül 10 millió forintot félretett arra, hogy a még a júniusban kezdődő 10-dik pécsi országos színházi találkozó előtt a gépészeti berendezéseket rendbe tegye.