Veszélyben a Nagy Korallzátony – kettétörhet egy megfeneklett kínai teherhajó

Egyre nagyobb a valószínûsége, hogy ketté fog törni egy kínai hajó, amely szombaton zátonyra futott Ausztrália északkeleti részénél, nem messze a Nagy Korallzátonytól – közölte vasárnap a BBC.

A Shen Neng 1. nevû hajóban csaknem ezer tonna olaj van, és ha kettétörik a hajó, akkor a Föld legnagyobb kiterjedésû korallzátonya, egyben a leghatalmasabb élõlény alkotta “építmény” veszélybe kerülhet.

A 23 fõs hajóban nem csak nagy mennyiségû olaj van. Fõ rakománya 65 ezer tonna szén, amit az ausztráliai Queenslandbõl vitt volna Kínába. Az ausztrál hatóságok szerint a hajó, amelybõl már folyik az olaj, egy védett övezetben, az engedélyezett hajózási útvonalon kívül futott zátonyra.

Queensland szövetségi állam kormányzati vezetõje, Anna Bligh azt közölte: nem tudják, miért tért le az engedélyezett útvonalról a hajó, ezért vizsgálatot kezdtek.

Az ausztrál parti õrség egységei és környezetvédelmi mentõosztagok a helyszínen vannak, és vegyi anyagokkal próbálják szétoszlatni a tengerbe került olajat. Már volt egy sikertelen próbálkozás, hogy a 230 méter hosszú hajót lehúzzák a zátonyról, és állítólag ekkor megsérült az üzemanyagtartály. A hajó fölött kisrepülõgépek köröznek, hogy figyelemmel kísérhessék a pilóták a fejleményeket.

Természetvédõ szervezetek régóta tiltakoznak amiatt, hogy túl közel vannak az engedélyezett hajózási útvonalak a világörökség részének nyilvánított, több mint két és fél ezer kilométer hosszú Nagy Korallzátonyhoz. Az egyik természetvédõ szervezet alelnöke, Ian Herbert azt mondta, hogy “ha kettétörik a hajó, katasztrófa következhet be.”