Veszélyben a csegei szezon

Veszélyben a csegei szezon
Tiszacsege – Másfél-két méter magas víz lepi a kedvelt tiszacsegei üdülőpartot, ahová már csak csónakkal lehet bejutni.

A zömmel debreceni, miskolci és fővárosi tulajdonosok közül hébe-hóba érkezik egy kármentő, hogy zsákokkal torlaszolja el az ajtót és felpakolja a padlóról a fontosabb cuccokat.

Ár: egymillió euró

A mintegy 200 nyaralót és a neves halászcsárdát magában foglaló területre mi magunk Lévai Zoltánnal jutunk be, akit már megismerkedésünk előtt meleg szavakkal ajánlott figyelmünkbe egy helybeli, mondván időt, energiát nem kímélve, szívességből viszi be, hozza ki a háztulajdonosokat.

Lévait mindenki ismeri, ami persze nem csoda, hiszen ő üzemelteti a csegei kompot, s már az édesapja is ezt csinálta évtizedeken át. – Azok vannak gondban, akik nem a helyi szabályoknak megfelelően építkeztek, azaz a ház szintje a gát magassága alatt marad.

Ezekbe az épületekbe be fog ömleni a víz – mondta, miközben motorcsónakon suhantunk a parti sétány fölött, ahol most műanyag palackokkal játszanak a piszkosbarna hullámok. Akik tehát spóroltak, figyelmetlenek voltak, ezúttal kénytelenek lesznek alapos meszeléssel kezdeni. Az itteni üdülők ára egyébként nem kismiska, a jobbakért 20 millió forintot is elkérnek. Sőt olyan panziószerű épület is akad, amit egymillió euróért árul a gazdája.

 Nincs vendég, ez a baj

A környék néma, csak a motor berreg. Kérdezem, ennyi rossz mellett van-e víznek bármi hozadéka. – Legfeljebb annyi, hogy 15-20 centi iszap marad utána, mely kikotrására a nyaralósok általában helyi munkanélkülieket fogadnak fel. Legalább nekik egy hónapig lesz munkájuk. A gátépítéskor keletkezett kubikgödrök is megtelnek ilyenkor vízzel, hallal.

Máskülönben a víz csak kárt okoz. A legnagyobb baj az, hogy távol tartja a vendégeket, a kikapcsolódni vágyókat – magyarázta Lévai Zoltán. Az ő kompja ebben az évben emiatt már 94 napon át volt üzemképtelen, márpedig hat alkalmazottját fizetni kellene valamiből.

A halászcsárdánál a tulajdonos, Szalai János és csapata pakolt. Nem az épületben esett kár okoz fejtörést, az nem vészes, hanem a forgalomkiesés – erősítette meg az előbbieket. S a július 3-ai III. Tiszacsegei Halászlé Fesztivál fölött még korai volna kongatni a vészharangokat, amennyiben az időközben befutó nyár nem tanyázik le hosszú időre, a szezonnak lőttek.

HBN–RaL

Hajdú-Biharban is rekordot dönthet a Tisza!

Árvízhelyzet Hajdú-Biharban is – árhullám éri el hamarosan Tiszacsegét