Veseátültetettek kaphattak jó tanácsokat

Akt.:
Kiscsoportos foglalkozások is voltak
Kiscsoportos foglalkozások is voltak - © Fotó: magánarchívum
Hajdúszoboszló - A Debreceni Egyetem Transzplantációs centruma által gondozott veseátültetettek számára rendezte meg hétvégén az első Képzett Beteg edukációs programot a Magyar Szervát­ültetettek Szövetsége.

A háromnapos együttléten előadások, gyakorlatok és konkrét tanácsok segítették a helyes életmód elsajátítását, amelynek segítségével a veseátültetettek is teljes értékű és hosszú életet élhetnek.

Az orvosi blokk előadásait követően orvos-beteg fórum is volt, amelyen dr. Nemes Balázs (a Debreceni Egyetem ÁOK Sebészeti Intézet Transzplantációs Tanszék egyetemi docense) és csapata válaszolt a kérdésekre. Az életmód-blokkban a helyes táplálkozásról Szalayné Kónya Zsuzsanna (dietetikus, Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Dietetikai Szolgálat vezetője) beszélt.

A szervátültetettek számára is fontos mozgásról és sportról a szövetség részéről Berente Judit elnök és dr. Grózli Csaba stratégiai és orvosigazgató tartott előadásokat, és mutatott be gyakorlatokat.

Lelki egészség

Kevesen tudják, de a szervát­ültetett sportolók számára Európa- és világjáték is létezik, amelyeken a magyar sportolók rendszeresen a élen végeznek.

Mint megtudtuk, a „lelki egészség” blokkban szakképzett pszichológus és családterapeuta beszélt a lelki nehézségekről és azok megoldásairól, amellyel sok szerv­átültetett szembesül.

HBN