Vért izzadva, de bevette Egert a DEAC

Vért izzadva, de bevette Egert a DEAC
© Fotó: debka.hu
Debrecen – Nagyon értékes győzelmet aratott a DEAC Kamilla Gyógyfürdő az Eger otthonában az NB I/B-s kosárlabda bajnokság 19. fordulójában.

Az utolsó negyed elején már tíz ponttal is vezettek a házigazdák, de egy nagyszerű hajrának köszönhetően sikerült a sírból visszahoznia a mérkőzést a Berényi-csapatnak. Ezzel a győzelemmel már első helyen áll a csapat, s az alapszakaszból hátralévő három fordulóban minden esélye meg van, hogy ezt meg is tartsa.

Álmosan kezdődött a találkozó, két perc után még mindig csak 2-0-s hazai vezetést mutatott az eredményjelző. Farkas Attila kezdte meg a debreceni pontgyártást, majd a pénteki edzésen kisebb sérülést szenvedő Molnár András folytatta. A negyed derekáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, ám egy gyorsindítás után Berényi Sándor unta meg hamarabb a látottakat, s magához hívta övéit (12-9). A folytatásban sem találta a ritmust a DEAC, két perccel a negyed vége előtt hat pontos hátrányba kerültek, és hiába hajráztak nagyot, három egységnyi így is megmaradt a vendéglátók előnyéből.

A második játékrészben is ott folytatták a csapatok, ahol az elsőben abbahagyták, minden szabadlabdáért hatalmas harc folyt, az egrieknél Tóth Zoltán, a hajdúságiaknál Jahmal Jones húzta csapatát. A megszokott lendületes játéknak ezúttal nyoma sem volt, a tompán játszó DEAC pocsék dobószázalékkal dolgozott. Az egriek azonnal megduplázták a debreceni centereket, a kiosztásokból pedig nem jöttek a kosarak, így kétszámjegyűre növelték előnyüket (34-23). A félidőhöz közeledve észbekapott a cívisvárosi alakulat, és a védekezés minőségén változtatva, egy 9-0-s rohammal zárkózott, de a fordítás így sem sikerült, 36-32-es hazai előnnyel mehettek az öltözőbe.

Jones ismét vezér volt

A fordulás után három percet kellett várni az első DEAC kosárra, a Heves megyeiek továbbra is nagyszerűen zárták a palánk alatti területet. Jakab Zsolt triplájával újra elhúzott az Eger (46-38), Berényi Sándor tanítványai pedig egyre feszültebben kosárlabdáztak. Nagyon hiányoztak a gyorsindítások a játékból, a 35 százalék körüli dobószázalékban pedig nem volt köszönet, így a záró felvonásra is megmaradt a nyolc egységnyi hazai fór.

A kétperces szünetet követően Varga Imre újra kétszámjegyűre növelte a különbséget, de Szabó Miklós és Varga Ádám azonnal válaszolt (58-52), ráadásul az egri magasember ki is pontozódott. Öt perc volt már csak hátra a mérkőzésből, mikor Jones szerzett labdát, és robogott végig a pályán, kettő plusz egyes akciójával pedig már csak kettő volt közte. A kispadról érkezők extra védekezést mutattak be, kikapcsolva ezzel a hazaiak kulcsjátékosait. Szabó Miklós hosszú idő után egyenlített, sőt Opre Roland büntetőivel már újra náluk volt az előny (60-62). Az eddig nagyszerűen támadó vendéglátók szinte lefagytak az utolsó negyedben, a rutinosabb DEAC pedig nagyszerű védekezésére alapozva növelte előnyét, sőt a csapatkapitány Molnár András triplájával már tíz fölé nőtt a különbség. Bár a téli átalakulás óta talán a leggyengébb produkciójával rukkolt elő az együttes, az utolsó negyedben mutatott küzdésnek köszönhetően végül megérdemelten nyertek a nagyszerűen játszó Eger otthonában.

EKE Eger KOK – DEAC Kamilla Gyógyfürdő 61-73 (20-17, 16-15, 20-16, 5-25)

DEAC: Jones 23/3, Velkey 2, Molnár 13/3, Farkas 8, Szabó 18 cserék: Varga 4, Lajsz -, Opre 5, Pék -.

edzők: Berényi Sándor, Ráthonyi Tamás, Kádár Tamás

Berényi Sándor: Nehéz meccsre készültünk, hiszen eddig minden csapat nagyon megszenvedett itt Egerben. Sajnos túl sok kinti dobásunk volt, amiket nem tudtuk jó százalékkal értékesíteni, ráadásul, bentről is voltak problémáink, sok ziccer maradt ki. Az elején gyorsindításokat és büntetőket is sokat rontottunk, így saját dolgunkat nehezítettük meg. Szerencsére a védekezésünkön tudtunk keményíteni, a kispadról is érkeztek nagyszerű teljesítmények, ha ez elsősorban nem is pontokban mutatkozik meg. Örülök, hogy át tudtuk lépni saját árnyékunkat, átlendültünk a holtponton, és be tudtuk húzni a meccset. Gratulálok a csapatnak, ez egy nagyon fontos győzelem volt.

– debka.hu –