Versenyben a világgal: Magyarország 31. a tehetségrangsorban

Debrecen – A tehetségek bevonzása és a nemzetközi mobilitás a kulcs az országok sikeréhez és jólétéhez.

Magyarország a 31. helyen végzett a Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index (GTCI) felmérésen, a listát Svájc, Szingapúr és Luxemburg vezeti. Az idei évben harmadik alkalommal adta ki Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Indexét a világ egyik vezető üzleti iskolája, az INSEAD.

A tudás szerepe

Az idei tanulmány témája a „Tehetségek vonzása és a nemzetközi mobilitás” volt, amely ennek megfelelően a tehetségek földrajzi mozgása és az egyes országok gazdasági teljesítőképessége közötti összefüggéseket vizsgálta. Nem meglepő, hogy a lista élén szereplő országok mind a magasan képzett munkaerő számára vonzó desztinációként definiálják magukat. A lista élén nem történt változás az előző éveshez képest, az első helyen Svájc áll, amelyet Szingapúr és Luxemburg követ. A top 10-ben szereplő országok mindannyian egyértelműen kinyilvánítják nyitottságukat a tehetségek mobilitása előtt – Svájc és Luxemburg népességének közel 25 százaléka külföldön született, míg Szingapúr esetében ez az arány a 43 százalékot is eléri. Az idei index egyik nagy meglepetését a Csehország okozta, amely 20. helyezettként belépett a top 20-as országok körébe.

Nyithatnánk jobban

A felmérésben résztvevő 109 ország közül Magyarország a 31. helyen végzett, ezzel az európai országok 46 százalékát utasította maga mögé. Hazánk viszonylag jól szerepelt a „Munka és szakmai jártasság” dimenzióban, ami azt jelenti, hogy a többi országhoz viszonyítva sikeresebbek vagyunk a munka során alkalmazható képességek és a termelékenység tekintetében. Ugyanakkor lemaradtunk a „Tehetségek számának növelése” és a „Tehetségek vonzása” dimenziókban, így a jövőben komoly nehézségekkel kell szembenéznünk a versenyképes tehetségek megtartása terén. Hátrányban vagyunk a „Külső nyitottság” tekintetében is, azaz lemaradtunk a külföldi cégek és munkaerő hazánkba vonzásában. Muszáj invesztálni a képzésbe és a tudásközpontok kiépítésébe, ugyanakkor csökkenteni kell a munkaerő szabad mozgását nehezítő bürokráciát.

HBN

Címkék: ,hirdetés