Versekkel, előadásokkal, virágokkal emlékeztek

Trianoni megemlékezés Hajdúnánáson
Trianoni megemlékezés Hajdúnánáson - © Fotó: Magánarchívum
Hajdúnánás – A nemzeti gyásznapon Hajdúnánáson is megemlékeztek a trianoni békediktátumról.

A Himnusz közös eléneklése után dr. Csiszár Imre, Hajdúnánás alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. A szónok a múlt felidézése mellett szólt a jelen és a jövő nemzedékéhez is. – Soha nem felejthetünk. A mi feladatunk az, hogy az utánunk következő nemzedék se felejtse el azt, ami egykor Magyarország volt. Tegyünk meg mindent azért, hogy a határon túli magyarság érezze azt a szeretetet, azt a törődést, amit megérdemel – emelte ki alpolgármester.

Szinte csak Magyarországot

A köszöntő után a Bocskai István Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium néptánc tanszakának növendékei előadásában láthatta az emlékező közösség a „Hazám, hazám csendes hazám” című népdalt. Ezt követően dr. Nyakas Miklós, a Hajdúsági Múzeum nyugalmazott igazgatója idézte fel a 98 évvel ezelőtti eseményeket. Szólt arról a veszteségről, amely hazánk helyzetét alapjaiban változtatta meg Európában, arról a megalázó béke feltételrendszerről, amellyel sajátos módon szinte csak Magyarországot sújtották a győztes nagyhatalmak. De a magyarság mindezek ellenére megmaradt, ha megfogyva is, ha visszaszorítva is, de a mai napig él nemzet e hazán.

Az ünnepi emlékezés után a gyerekek virágokat, koszorúkat helyeztek el a trianoni emlékműnél.

na2Fotó: Magánarchívum

A városi közös főhajtás után Kosztolányi Dezső: „Még büszkén vallom, hogy magyar vagyok” versével Oborzil Ádám Attila és Szólláth Zoltán emlékeztek Trianonra, magyarságra, hazaszeretetre, megmaradásra, összetartozásra.

– Harsányi Zsolt –