Vérprofin játszott össze a hajdú-bihari banda, de végül felélték az összerabolt pénzt

Vérprofin játszott össze a hajdú-bihari banda, de végül felélték az összerabolt pénzt
© Illusztráció: Matey István, archív
Debrecen – A fiatalok kisebb üzletek megtámadására szövetkeztek.

Fegyházbüntetéssel és fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztéssel sújtaná az ügyészség azt a négy fiatalt, akik tavaly néhány hónap leforgása alatt négy trafikot és élelmiszerboltot raboltak ki a cívisvárosban.

A megyei főügyészség szerdai közlése szerint a két-két debreceni és hajdúböszörményi fiatalember 2015 februárjában állapodott meg arról, hogy kisebb üzletek kirablásából fedezik majd megélhetésüket. Megbeszélték, hogy lehetőleg egyedül dolgozó alkalmazottra csapnak le, akitől késsel fenyegetőzve szerzik meg a bevételt. Felismerhetőségük elkerülése érdekében – így szólt a terv – kapucnis pulóvert, sálat, símaszkot húznak.

A bűncselekmények idején 16, illetve 18 éves vádlottak tavaly februárban egy lakótelepi trafik környékén tűntek fel, majd miután meggyőződtek arról, hogy az alkalmazott egyedül van az üzletben, az egyik felnőttkorú fiú arcát eltakarva lépett a boltba az egyik fiatalabb társával. Előbbi konyhakéssel hadonászva 155 ezer forintot szerzett meg a sértettől, míg a másik támadó a bejárati ajtóban állva elzárta a menekülés lehetőségét és azt, hogy vásárló zavarhassa meg az akciót. A két másik elkövető a közelben figyelt. A zsákmányt elosztották és felélték.

A következő időszakban hasonló módszerrel közel 250 ezer forintot szereztek, a kár egyik esetben sem térült meg. A vádlottak jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak.

HBN