Verhetetlen recept húsvétra: Krisztus-koszorú az ünnepi asztalra

Verhetetlen recept húsvétra: Krisztus-koszorú az ünnepi asztalra
© Fotó: Magánarchívum
Nyíracsád – A nyírségi településen élő Nagy Attiláné Szarvák Lenke hittanár nemcsak lélekben készül a feltámadás ünnepére, hisz családanyaként, háziasszonyként is helyt kell állnia.

Minden évben megfőzi a sonkát, kolbászt, elkészíti a sárga túrót, megtölti a tyúkot is. Mivel a Krisztus testét jelképező pászka soha nem hiányozhat az ünnepi asztalról, azt is megsüti. A hagyományos húsvéti ételek mellett igyekszik mindig valamivel meglepni családját. Idén különleges receptre bukkant az interneten, s olyan kalácsot süt, ami nemcsak jelképesen, de formájában, kinézetében is idézi a húsvét jelentőségét. Jó előre kipróbálta a receptet, aminek eredményeképpen idén Jézus töviskoronáját megjelenítő pászkát tesz majd a szentelő kosárba és az ünnepi asztalra is.

HBN-KZE


Krisztus koszorúja nagypéntekre

Hozzávalók:

  • 50dkg liszt, / lehet teljes kiőrlésű a fele, vagy egyéb lisztféleség is például rozs vagy kukorica/
  • 2-3 teáskanál só, / ha nem akarjuk sósra, akkor kevesebb, 1 teáskanállal is elég/
  • 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, ha édesebbre szeretnénk, akkor lehet a liszthez keverni még cukrot, 5 dkg élesztő, 1 dl olaj, kevés őrölt pirított lenmag, 1 fél csomag ropi

Elkészítés: A lisztet a sóval, esetleg a cukorral egyenletesen átkeverjük, ezután meglangyosítjuk a tejet a cukorral és megfuttatjuk az élesztőt. Az előkészített liszthez adjuk, ha nem akarunk teljesen kalácstésztát, akkor a dagasztáshoz szükséges tejen kívül vízzel dagasztunk. Ekkor kenyértésztát kapunk, ezt érdemes sós változatban készíteni. Ha édes kalácsot szeretnénk, akkor csak tejjel dagasztunk. Ha félig kidolgoztuk a tésztát, adjuk hozzá az olajat, majd teljesen hólyagosra dagasztjuk a. Meleg helyen legalább duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztából két cipót készítünk és konyharuhával letakarva újra, kb 10-15 percig pihentetjük. Ezután mind a két cipóból 3-3 hosszú rudat készítünk. Ennek legalább 20-25 cm-nek kell lennie, és copf szerűen befonjuk. A befont tésztákat karika alakúra igazítjuk és összefogjuk a végeit. Ismét 15 percig kelesztjük, majd ezután tojással megkenjük a tetejüket és megszórjuk őrölt és pirított lenmaggal. 180 fokon 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. A még forró koszorúba ezután szurkáljuk a félbe tört ropi szálakat.

Jó étvágyat!