Veretlenül a bajnokság élén

Nyíradony – Veretlenül, roppant magabiztosan vezeti a megyei női kézilabda-bajnokságot a Nyíradony csapata, az együttest pedig játékosedzőként az a Sütő Mariann irányítja, aki tavaly még az NB I-es Tajtavill-Nyíradonyban szerepelt.

Az első osztályú alakulat – amint arról a Napló is hírt adott – tavaly nyáron anyagi okok miatt megszűnt. Sütő Mariann elmondta, volt ugyan néhány ajánlata NB I-be, ám családi okok miatt úgy döntött: marad Hajdú-Biharban, Nyíradonyban. A város polgármesterével egyeztetett; a nyírségi településen megpróbálnak saját alapokon kinevelni egy kézilabdabázist, megtöltve élettel a Harangi Imre Rendezvénycsarnokot. Hajdúsámsonból és a környező falvakból toboroznak tehetséges gyerekeket, ötödik osztálytól felfelé; fiúkkal és lányokkal egyaránt foglalkoznak.

Volt NB I-es játékosokkal


A jelenleg a megyei bajnokságban vitézkedő csapat – jellemzően 10-20 gólokkal verik meg ellenfeleiket – ősztől már az NB II-ben indulhat. Mint Sütő Marianntól megtudtuk, a nyíradonyi önkormányzat teljes mellszélességgel mellettük áll, s támogatásáról biztosította őket, továbbá helyi – adonyi és nyíracsádi – vállalkozók segítik anyagilag munkájukat. Két év alatt szeretnének eljutni az NB I/B-be, amivel már együtt jár az országos serdülőbajnokságban való szereplés is. Ehhez az első lépcsőfokot idén sikeresen teljesítették. Terveikről szólva azt is elárulta, jövőre szeretnének egy átlövőt igazolni.
A csapatot négy egykori NB I-es játékos erősíti – Sütő Mariannon kívül Horváth Beáta, Flaska Mónika és Kolsofszki Noémi –, vannak továbbá Debrecenben nevelkedett fiatalok, s a környékbeli falvakból is érkeznek kézilabdázók, akik korábban is a megyei pontvadászatban játszottak. Az átlagéletkor 21-22 év, de például két 14 esztendős fiatal is az együttes tagja. A gárda – a meccsek mellett – hetente háromszor tréningezik.
A játékosedző – aki egyébként „civilben” testnevelést tanít Nyíradonyban – időnként maga is beszáll a játékba, bár nem minden mérkőzésen. Mint megjegyezte, nem azért lép pályára, mert olyankor veszélyben forog a győzelmük, hanem a mozgás- és a meccshiány leküzdésére.
– Átértékelődnek a dolgok, edzőként több a felelősség – válaszolta Mariann arra a kérdésünkre, miben más trénerként is tevékenykedni, mint „csupán” játékosként. – Ha feljebb jutunk, ez még inkább érvényesül. Remélem, jövőre lesz néhány olyan csapat, amelyek ellen szorosabb meccseket vívhatunk.