Magyarország

2008.09.10. 09:35

Orbán Viktor feloszlatná a parlamentet

<p>A parlament feloszlatásáról tárgyal majd évadnyitó frakcióülésén a Fidesz. Orbán Viktor ezt a párt elnökségi ülése után jelentette be.</p>

A Fidesz elnöke úgy véli, hogy a parlament feloszlatása lehet a kivezető út a jelenleg szerinte kaotikus helyzetből.

Az alkotmány szerint a parlament feloszlatásához elegendő a képviselők felének a szavazata, vagyis ehhez az SZDSZ és az MDF voksaira is szükség lenne.

„Nem a pártelvtársakat kell megkérdezni arról, hogy mi legyen az országgal, hanem az embereket kell megkérdezni, hogy ha egy ország láthatóan a válság szélén egyensúlyoz hosszabb távon is, a vezetői nem tudják megoldani ezt a válságot” – mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

További cikkek:

  • Gyurcsány: 2010-ig maradok
    Gyurcsány Ferenc azzal számol, hogy 2010-ig a miniszterelnöki székben marad. A kormányfő ezt a Klubrádió Kontra című műsorában mondta, majd kifejtette: nem azt az utat keresi, amely a lemondáshoz vezet, hanem azt, amely a Megegyezés című programjának végrehajtásában segíti.
  • Lesz MSZP rendkívüli kongresszus, de kérdés, hogy mikor
    Az MSZP elnöksége kedden késő éjszakába nyúló ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy támogatja a miniszterelnök javaslatát egy rendkívüli kongresszus összehívásáról, azonban annak pontos időpontjáról csak később döntenek - jelentette be a kormánypárt szóvivője a tanácskozást követően.
  • SZDSZ: A Megegyezés az önellentmondás programja
    Az önellentmondás programjának tartja az SZDSZ a Gyurcsány Ferenc által meghirdetett cselekvési tervet, amit, mint írják "akkor sem tudnának elfogadni, ha azt egy hiteles és széles támogatottsággal bíró kormány vezetője tette volna le az asztalra".
  • Egy pártelnök se lesz ott az ellenzéki egyeztetésen
    Sem a Fidesz, sem az SZDSZ elnöke nem vesz részt a szerdára összehívott ellenzéki találkozón, amelyet még augusztus végén kezdeményezett az MDF elnöke, hogy megvitassák a belpolitikai helyzetet.
  • Béna kacsák - jegyzet
    Jó dolga van manapság a magyar politikusnak. Hónapok óta riszálhatja, kéretheti, s közben fényesítheti magát minden komolyabb következmény nélkül, hisz közembereink szinte megátalkodott elszántsággal akarnak bizonytalanságban hagyni bennünket.
  • Csaknem minden politikusnak javult a megítélése
    Szinte az összes politikus megítélése javult a hamarosan kezdődő parlamenti ülésszak előtt - legalább is a Szonda Ipsos felmérése szerint, amelynek eredményeit a Népszabadság közli.
  • Többen is Gyurcsány leváltása mellett érveltek a frakcióban
    Az MSZP frakciója hétfői ülésén annak ellenére szinte egyhangúlag állt ki Gyurcsány Ferenc és programja mellett, hogy az ülésen többen is a miniszterelnök leváltása mellett érveltek - értesült a Független Hírügynökség.
  • Az MSZP frakció elutasítja az előrehozott választásokat és a szakértői kormányt is
    Az MSZP frakciója hétfői egész napos ülésén úgy döntött, hogy nem támogatja a parlament feloszlatását és az előrehozott választásokat, illetve a szakértői kormány létrehozását sem, hanem továbbra is kitart Gyurcsány Ferenc és programja mellett - jelentette be a frakcióülést követően a képviselőcsoport vezetője.
  • MDF: Nem tudják elfogadni a szakértői kormányt
    Az MDF következetesen azt hirdette a szakértői kormány felállításával kapcsolatban - legyen a kezdeményező a Fidesz vagy az SZDSZ - , hogy nem tudja elismerni és elfogadni - mondta Dávid Ibolya, a párt elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Mint mondta elsősorban azért nem, mert minden kormány létezésének alapja egy program, ma pedig azt látják, hogy nincs program.
  • Gyurcsány szerint a frakció kiáll mögötte
    Határozott támogatást érez a programja és kormánya mögött Gyurcsány Ferenc - jelentette ki a miniszterelnök az MSZP hétfői frakcióülésének szünetében.
  • Navracsics szerint Gyurcsány csak az MSZP-t zsarolja
    A Fidesz frakcvióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc "újabb ötlete", hogy összehívja a párt rendkívüli kongresszusát nem jelent mást, minthogy a miniszterelnök zsarolja saját pártját. Navracsics Tibor hétfői tájékoztatóján leszögezte: ha Gyurcsány tényleg bátor lenne, akkor nem a kongresszus elé vinné a programját, hanem az Országgyűlés és az emberek elé és vállalná az előrehozott választásokat.
  • Szent-Iványi - Ez Gyurcsány végjátéka
    Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti képviselője azután nyilatkozott újságírók előtt, hogy az MSZP keddi frakciüléséről egy közleményt adtak ki. E szerint Gyurcsány a képviselőknek azt mondta: az SZDSZ elnöke saját pártja helyét a Fidesz és az MSZP közé, mintegy félúton határozza meg, ezzel feladni látszik a jobboldali radikalizmus és a populizmus elleni küzdelem közös alapját.
    Szent-Iványi úgy fogalmazott: nem kívánja értekelni a miniszterelnök vagdalkozását. Ez már szerinte a végjáték.
  • Rendkívüli pártkongresszust kerzdeményez Gyurcsány Ferenc
    Rendkívüli pártkongresszus összehívásást kezdeményezi Gyurcsány Ferenc szeptember 27-re. Az MSZP elnöke hétfőn jelentette be a frakciónak, hogy a párt elnökségének keddi ülésén rendkívüli pártkongresszus összehívását fogja kezdeményezni.
    A szocialisták keddi közleménye szerint a pártelnök kéri, hogy valamennyi pártszervezet vitassa meg a kialakult belpolitikai helyzetet, demokratikus vitában foglaljon állást arról, hogy a lehetséges irányok közül melyiket támogatják, s a küldötteknek adjon mandátumot álláspontja kongresszusi képviseletére.
    Gyurcsány szerint az MSZP-nek három lehetősége van: a Fidesszel egyetértve a parlament feloszlatását és előre hozott választásokat kezdeményezi, vagy elfogadja Fodor Gábor SZDSZ-elnök ultimátumát és új kormányt állít a jelenlegi helyére, netán a Megegyezés programhoz megkísérel társadalmi és parlamenti többséget szerezni. Az MSZP elnöke úgy véli, hogy az SZDSZ és annak vezetője femondani készül az 1994-ben a két párt között létrejött stratégiai szövetséget.
  • Fodor talákozóra hívta az ellenzéki pártok vezetőit
    Talákozóra hívta Fodor Gábor az ellenzéki pártvezetőket, hogy vizsgálják meg közösen egy, a lehető legszélesebb támogatással bíró szakértői kormány felállításának lehetőségét. Az SZDSZ elnöke hétfői levelében azt írta: Gyurcsány Ferenc kísérlete, hogy a közbizalmat és a parlamenti többséget a cselekvési programmal helyreállítsa, kudarcot vallott. Az SZDSZ szerint a stabilitás és közbizalom visszaállítására, valamint az ország növekedési pályára állítására egy szakértői kormány lenne képes. Az SZDSZ elnöke időpontot nem jelölt meg levelében, erről munkatársai később egyeztetnek a meghívottakkal. 
  •   Fodor Gábor levele

      További cikkek:
      · Gyurcsány új megegyezést ajánl az SZDSZ-nek
      · A Fidesz beetetésnek tartja Gyurcsány Ferenc javaslatait
      · Gyurcsány Ferenc átfogó javaslata
      · MDF: az SZDSZ-nek ott a helye az ellenzéki csúcson

    • Ezek is érdekelhetik

      Hírlevél feliratkozás
      Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!