Veres János: „Betűre teljesítettük…”

Blöffnek mondta (pénteken, Miskolcon is) a pénzügyminiszter a Fidesz tb-járulék-javaslatát.

A kormány Elszámolunk elnevezéssel országjáró sorozatot indított – hogy négyéves tevékenységével elszámoljon –, ennek egyik állomása volt pénteken Miskolc.

Veres János pénzügyminiszter – Káli Sándor polgármester társaságában – a városházán számokkal illusztrálta mondandójának lényegét: mivel „az Orbán-kormány– a jelentős emelés mellett – 100 milliárd forinttal adósa maradt az időseknek, ezt az új kormány adta meg, és négy év alatt 15 százalékkal nagyobb emelést hajtott végre annál, mint amire a törvény kötelezte.”

A mostani téma az időskorúaknak tett ígéretek teljesítése volt. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy amit vállaltak, betűre teljesítették.

Megszorító csomag 

Veres János – természetesen – szólt a 10 százalékpontos, vagyis egyharmadnyi tb-járulékcsökkentési Fidesz-tervről, amelyet blöffnek minősített, olyan megalapozatlan ígérgetésnek, amely a biztonságot csökkentené, illetve valójában drasztikus megszorító csomag kísérné.

Megismételte a már korábban általa mondottakat: a 10 százalékos csökkentés miatt kieső pénzt az pótolná, ha egymillióan állnának újonnan munkába, 100 ezer forintos fizetésért. Vagy a Fidesz által ígért 160 ezer új munkavállaló havi 580 ezer forintot keresne.

Sz.G.