Véres hétfő Mexikóban

Összesen 43 ember halt meg Mexikóban több, droggal kapcsolatba hozott támadásban, hétfőn – közölték mexikói tisztségviselők.

A halottak között van 28 elítélt, akiket egy börtönlázadás közben gyilkoltak meg egy rivális banda tagja, valamint 12 rendőr, akik egy reggeli rajtaütés áldozatai lettek. A mexikói elnök 2006-ban indított harcot a drogkartellek ellen. Azóta majdnem 23 ezer embert öltek meg a közép-amerikai országban.

A 28 halálos áldozatot követelő börtönlázadás az ország északnyugati részén található Mazatlán városában történt. Helyi tisztségviselők elmondása szerint két rivális banda tagjai csaptak össze. Az egyik banda pisztolyokkal, és gépkarabélyokkal felfegyverkezett tagjai betörtek a börtön azon szárnyába, ahol riválisaikat tartották fogva, és lövöldözni kezdtek – írta a BBC brit közszolgálati adó, az internetes oldalán.

A mexikói sajtóban megjelent hírek szerint a halottak többsége a Los Zetas nevű hírhedt drogkartell tagjai közül került ki, akik nemrég kérték áthelyezésüket egy másik börtönbe. A banda a Sinaloa kartellel harcol a csempészútvonalak feletti irányításért.

Az ország középső részén található Zitácuaro városában helyi idő szerint hétfő hajnalban ütöttek rajta fegyveresek egy rendőröket szállító konvojra. A Mexikóvárosba tartó szövetségi rendőrök autói előtt teherautókkal torlaszolták el az utat, majd gépfegyverekkel kezdték el lőni a rendőröket, egy iskola közelében – írta a BBC.

Tíz rendőr a helyszínen meghalt, két másik pedig a kórházba szállítás után halt bele sebesüléseibe. A rendőrség közlése szerint sikerült megölniük, valamint megsebesíteniük a támadók közül több embert is. A fegyvereseknek azonban sikerült elmenekülniük, és magukkal vitték sebesültjeiket, és halottaikat is.

Ezen kívül három rendőr meghalt, és egy másik megsebesült egy feltételezett5 drogcsempészekkel történt lövöldözésben, Chihuahua belvárosában. Pénteken 39 ember halt meg két különböző támadásban.

Mexikóban majdnem 23 ezer ember halt meg droggal kapcsolatos erőszakos cselekményekben 2006 óta. Felipe Calderon akkor kezdte meg harcát a drogcsempészekkel, a hadsereget vezényelve a kartellek ellen.

– Független Hírügynökség –