Verbunkos vígasság évfordulóval egybekötve

Verbunkos vígasság évfordulóval egybekötve
Derecske – Két napon keresztül csárdást járt Derecske apraja-nagyja. Mulatságra volt is ok, hiszen a jeles alkalmon ünnepelték a Cibri és Szivárvány néptáncegyüttes fennállásának 35. évfordulóját, valamint ekkor rendezték meg, immár hetedik alkalommal, a nagyszabású verbunktalálkozót, a határtalan barátságok néptáncos fesztiválját is – értesült a HAON Fegyverneki Gergő civil tudósítótól.

Érdeklődő mind a két napon volt szép számmal. Aki netán fáradt lett volna a mozgáshoz, bóklászhatott olyan kísérő programokon, mint népdalverseny, hajfonatkészítés, viselettörténeti kiállítás, kézműves kirakodóvásár, de a legtöbben – még ha nem is sok időre – csak táncra perdültek.

Pénteken a jelenlegi és hajdani táncosok összefogva a három és fél évtizedes múlt emlékeire tekintettek vissza, hiszen több óra hosszas műsorukkal már első nap széttáncolták a lábukat a Sugalló Zenekar és a Húzos Banda dallamaira. Kőnig Dorottya már több mint tíz éve táncol a házigazda hagyományőrző együttesben. – Itt mindnyájan szeretjük a táncot, és ennek szeretete köt össze minket. Olyan vagyunk, mint egy nagy család – mondja. – A nagy napra visszahívtuk az egykori táncosokat is, akiken egyáltalán nem látszott meg, hogy már abbahagyták a tánctanulást – teszi hozzá mosolyogva, majd rohan tovább a más településekről ékező vendégszereplők kalauzolása miatt.

Szombaton még több látnivaló akadt: megelevenedtek a régi tablóképek, és a város utcáin Rákóczinak dicső korárára emlékeztető lovasok, gyaloghuszárok vezetésével közel 600 néptáncos vonult fel, míg egy kisdobos közhírré tétette: a közelmúltban felújított templomkertben húsz hazai és határon túli folklórcsoport egy-egy percben mutatja be a tájegységükre jellemző verbunkost.

– Az ország területén kívül érkeztek táncosok Erdélyből és Felvidékről is, így a Kárpát-medence táncdialektusainak valamennyi verbunkja fellelhető az igencsak jelentősnek számító rendezvényen – mondja Békési András főszervező, miután a legények sikeresen lebonyolítottak egy autentikus katonai toborzót. A Székelykereszttúról érkező Andrási Botond kora miatt ugyan még ehhez nem elég érett, de nem bánta. Úgy fogalmazott: maga is nem sokára felnőtt lesz, addig is szorgalmasan járja a felcsíki lépéseket, és alig várja, hogy újra visszajöhessen Derecskére vigadozni.

Fegyverneki Gergő