Véradókért faragtak az Amerikai Kuckóban

Véradókért faragtak az Amerikai Kuckóban
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen – Töklámpás faragó versenyt rendeztek a debreceni Amerikai Kuckóban, ahol a résztvevők felajánlották vidám műveiket a Magyar Vöröskereszt területi szervezetének, hogy a Napló székházában szervezett véradását halloweeni hangulatban szervezhesse meg.

Jó hangulatban hajtott végre jó cselekedetet október 31-én az a 150 fiatal, gyermek és szülő, akik részt vettek az Amerikai Kuckó (American Corner Debrecen), halloweeni töklámpás faragó versenyén.

A halloweeni tökfaragás hagyománya Amerikához kötődik. Az eredeti kultusz szerint retekből vagy répából készítettek lámpást a kelták, illetve később az angolszász népek. A répát az amerikaiak váltották tökre, valószínűleg azért, mert abból termett több nekik.

A közösségépítő és kézügyességfejlesztő program nem csak kulturális, hanem humanitárius és közérdekű célt is szolgált, hiszen a töklámpásokat felajánlották a résztvevők arra a halloweeni véradásra, amelyet a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete november 2-án szervezett a debreceni Napló Székházban. A donorokat kolbásszal, sörrel és halloweeni hangulattal kívánták fogadni az önkéntesek és munkatársak, ám az utóbbihoz segítségre volt szükségük. A kuckós program szervezői és résztvevői első szóra vállalták a halloweeni bevetést.

A jótett a jövőt is szolgálta: a fiatalok játékos módon megtudhatták, milyen fontos a véradás.

– Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete –