Véradásra várják a szülőket Debrecenben

Véradásra várják a szülőket Debrecenben
© Fotó: Magyar Vöröskereszt
Debrecen – Gyermeknapi programon kéri fel véradásra a szülőket és a 18-65 éves családtagokat a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete május 27-én, szombaton 10-14 óra között a Kishegyesi úti bevásárlóközpontban.

A jövő generációira is gondol a a Magyar Vörskereszt Debrecen Területi Szervezete, amikor családi napokon véradást szervez a felnőtteknek, s közben a fiatalokat foglalkoztatóval várja. 2017. május 27-én 10 és 14 óra között „Mutassunk példát, adjunk vért” – szlogennel várják a szülőket és 18-65 év közötti családtagokat a Kishegyesi úti (Tesco) bevásárlóközpontban a civil szervezet önkéntesei és munkatársai.

Logikai és szemléletfejlesztő, ismeretterjesztő vidám játékokba vonják be a gyerekeket a vöröskeresztesek a véradás alatt és utána a gyermeknap alkalmából rendezett programok végéig. A felnőtteknek javasolják a vérnyomás-, vércukorszűrést és testzsírarány-vizsgálatot is ezen a napon.

Irányítottan is adhat

Szombaton – és az összes vöröskeresztes kitelepült véradáson – irányítottan is adhatnak vért a donorok. A véradás e fajtájánál a donor megjelöli, kinek ajánlja fel a tőle levett vért. Erre leggyakrabban akkor van szükség, ha operáció előtt áll egy beteg, és az orvos jelzi, szükséges, hogy a hozzátartozók, ismerősök és mások ily módon segítsenek. Ha különbözik a donor vércsoportja a megjelölt emberétől, a beteg ugyanabban a mennyiségben csoportazonos vérkészítményt kap. Nagyon fontos, hogy az irányítás szándékát a jelentkezésnél megmondja a donor, és tudassa a beteg nevét/születési nevét, születési helyét, idejét , vércsoportját, TAJ-számát, az ellátó intézmény és osztály nevét, címét, a kezelőorvos nevét és elérhetőségét.

Iratainkat mindig érdemes magunknál tartanunk, a véradásra jelentkezéshez is szükség van személyi igazolványra,lakcím- és Taj-kártyára. A vöröskeresztesek arra is felhívják a figyelmet, hogy a donorok étkezzenek a napszaknak megfelelően és fogyasszanak sok folyadékot.

– Piros Éva –