Vera néni, Hajdúsámson „szakácsnénije”

Akt.:
Hajdu Imréné Vera néni a mai napig aktívan sürög-forog a konyhában
Hajdu Imréné Vera néni a mai napig aktívan sürög-forog a konyhában - © Fotó: Dandé Melinda
Hajdúsámson – Több mint három évtizede lakatja jól az embereket.

Hajdu Imréné Vera néni Hajdúsámsonban több mint 30 évig, 600 gyereknek főzött az iskola konyháján főszakácsként, mai napig is dolgozik a családi vállalkozás éttermében nyugdíjas szakácsként. Vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakban vagyunk, ezért Vera néni a Napló kérdésére elárulta, az ő bevált farsangi fánk receptjét miként készíti el. Mindeközben mesélt életéről, „szakácsművészetének” kezdetéről, valamint hogy milyen volt gyermek- és felnőttkora.

Nagycsaládból származik

1951. június 20-án született Debrecenben. Összesen tízen voltak testvérek, ő az elsőszülött gyermek, ezért már korán el kellett kezdenie dolgozni, mindenben segített édesanyjának, a ház körüli munkában is.

Hogyan is lett szakács?

Tizenhat évesen konyhai kisegítőként kezdte az egykori Debreceni Orvostudományi Egyetem konyháján. Ott figyeltek fel tehetségére, és kérték, végezze el a szakácsiskolát. Ott közel 10 évig dolgozott, majd Hajdúsámsonba került párja által, aki a helyi óvodában helyezkedett el. Ott tudták meg, hogy a hajdúsámsoni iskola szakácsnőt keres, Vera néni így lett 32 évig oszlopos dolgozója az intézménynek.

Családja is volt munkahelye

A tanári kar családtagként kezelte Vera nénit, tantestületi kirándulások, táborok, összejövetelek, ünnepségek, bálok nem jöhettek létre finom főztje nélkül, valamint a falusi lakodalmak sem. Kedvence a táboroztató gyerekeknek a túros csusza volt. Meghatottan emlékezik vissza ezekre az évekre, a kialakult örökre szóló barátságokra.


Csavart és szalagos fánk mindig készül a farsangi időszakban. | Fotók: Dandé Melinda

A mai napig aktív Hajdúsámson „szakácsnénije”, a családi vállalkozás által üzemeltetett étteremben főszakács hétköznaponként, tavaly pedig 4. alkalommal zsűrizett a város legnagyobb rendezvényén, a Hajdúsámsoni Ízek Fesztiválján a főzőversenyen. Imádja a családját, két lánya, vejei és öt unokája élteti mindennapjait, a vasárnapi ebéd pedig nem telhet el úgy, hogy ne Vera néni készítené el számukra. Szabadidejében szeret tévézni, és nagyon fontos számára, hogy munkatársaival szeretetben, jókedvvel teljen el a munkaidő.

– Dandé Melinda –