Velük beszélnek, nem róluk

Czibere Károly az ellátottakkal is megismerkedett
Czibere Károly az ellátottakkal is megismerkedett - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – „Fecskék” segítik a sérült gyermekek szüleinek munkában maradását.

„Ebben a világban Isten számomra is értelmes életet adott, nem véletlenül vagyok itt, nekem is vannak céljaim.” – ilyen és ehhez hasonló mondatok fogadják az Immánuel Otthonba lépőt, a gyermekek fotói mellett. – Ha nem így fordulunk ezen emberek felé, akkor az nekünk és nekik sem jó – kezdte Győri Zsófia. Az igazgató elmondta: helyre kellett tennie egy friss dolgozót, aki azzal érkezett ide, hogy hány személyt tud rövid időn belül tisztába tenni.

– Itt nem ez az értékmérő. Tartson inkább tovább egy ilyen momentum, de az úgy történjen, hogy ne okozzon kellemetlenséget, megalázottság érzést az arra szorulónak – fejtette ki. A bizalmi viszony fontosságát a tornaszobában is megtapasztalhattuk, majd később a masszázs-teremben. Mindenhová úgy léptünk be, hogy a gyerekek jó előre tudtak érkezésünkről és nem haladtunk tovább, míg a köszönés, bemutatkozás élményét mindenki saját lehetőségei szerint meg nem tette. Tamás nem beszél, viszont jól olvas, így egy kommunikátor táblán előre felírt kifejezések gombjait megérintve az eszköz kíván „jó napot”. A „hangos tábla” az otthon kölcsönözhető eszköztárát gazdagítja. A fiú már profin kezeli a számítógép érintőpadját, míg a szomszédjában ülő lány még a gömbfejű karral tanulja az egérhasználatot. Oktatójuk elmondta: jelenleg is dolgozik náluk két fiatal, akik adminisztrációs munkákat végeznek. Ez a cél az itt ülő két gyermeknél is.

Önállóságra törekszenek

A kormányzat eddig is kiemelten támogatta a fogyatékosokat segítő intézményeket. A nappali ellátók költségvetése 50 százalékkal nőtt, idei fontos fejlemény az emelt összegű ápolási díj, tovább folytatódik a napközik férőhelyfejlesztése. Jövőre élesben indul a kiváltási program, amely során a nagy létszámú intézményekből kisebb, az önálló életre alkalmas lakóközösségekbe költöznek át a fogyatékossággal élők – mondta Czibere Károly. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azt nyilatkozta: vizsgálják, miért használták ki viszonylag kevesen a támogatott lakhatási lehetőséget.

Házhoz megy a segítség

Az államtitkár első kézből kapott információkat a FECSKE szolgáltatásról. A sérült gyermek otthonába hívható szakellátást végző „fecskék” segíthetnek a szülők munkában maradásában vagy abban, hogy időnként kikapcsolódhassanak. – Az életemet mentette meg ez a lehetőség – fogalmazott egy jelenlévő édesanya, aki nyugodt szívvel bízza sérült lányát az otthonból már jól ismert segítőre, amíg dolgozik. Pordán Ákos, a programot koordináló Kézenfogva Alapítvány ügyvezetője arról beszélt, hogy nagy az igény e szolgáltatásra, így még több igénybe vehető órakeretre lenne szükség.

HBN–HABE