Vélhetően nincs nagy baj, sőt megújulhat a Hódos

A drukkerek próbára tették a lelátót
A drukkerek próbára tették a lelátót - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Ha a vágyak és a lehetőségek összeérnek, 21. századivá válhat a már 40 éves sportcsarnok.

A DVSC-TVP–Nantes női kézilabda EHF Kupa-mérkőzésen kisebb riadalmat keltett, hogy a B-közép alatti lelátó repedezni kezdett, ezért a veszélyesnek ítélt részről el is küldték a drukkereket. A meccs lezajlott mindenféle probléma nélkül, de azóta is nyitott a kérdés: pontosan mi történt a Hódos lelátójával?

Lesz meccs!

– A csarnok lelátórendszere vasbeton elemekből van összerakva, az elemek közötti réseket – az akkori kornak megfelelően – cementhabarccsal tömítették. Azóta eltelt 40 év, ráadásul a B-közép alatt igencsak plusz terhelésnek volt kitéve a szerkezet az esztendők során. Ennek tulajdonítható, hogy ez a bizonyos habarcs kihullott a betontömbök közül, s ez okozott riadalmat. Építész mérnök bevonásával, még a mérkőzés folyamán átvizsgáltuk a lelátót, s mivel nem találtunk a beton elemeken semmilyen repedésre utaló nyomokat, nem ürítettük ki teljesen az oldalt – avatta be a részletekbe a Napló olvasóit K. Szabó Gábor, a Sportcentrum Kft. üzemeltetési és műszaki osztályának vezetője. – Természetesen a lelátó valós műszaki állapotának felmérésére szakembert hívtunk, Dezső Zsigmond már elvégezte a szükséges vizsgálatokat, s november 7-én ad majd hivatalos írásos statikai szakvéleményt. Az viszont mindenképpen jót jelent, hogy nem kérte a lelátó lezárását, azaz megtarthatjuk a szalagavatókat, s a november 9-ei DVSC-TVP–Fehérvár női kézilabda bajnoki megrendezése sincs veszélyben – fogalmazott K. Szabó Gábor, aki hozzátette, várhatóan a felújítás során korszerű, rugalmas anyaggal tömítik majd a vasbetonok közötti réseket.

Az igényeknek megfelelően

Az üzemeltetési és műszaki osztály vezetőjétől megkérdeztük azt is, mennyire valós az a felvetés, hogy bővítsék a Hódos Imre Rendezvénycsarnokot. – Valóban vannak ilyen álmok, tervek. A DVSC kézilabdacsapatától jött a megkeresés, hogy érdemes lenne elgondolkozni a lelátók bővítésén. Igazából a létesítményt üzemeltető Sportcentrum illetékeseinek is tesztett az ötlet, mivel jó lenne 21. századira varázsolni a 40 éves csarnokot. Az egyeztetések folynak, szeretnénk hamarosan szakértők és mérnökök állásfoglalását kérni ebben az ügyben. Ha a vágyak és a lehetőségek összeérnek, akkor elkezdhetünk a konkrétumokról beszélni – mondta az osztályvezető.

HBN-BN