Véletlenül se kapkodjunk!

Debrecen – Amikor felfordulás van a világ tőzsdéin, különösen fontos a befektetői hidegvér.


„A tőzsdéken nagy felfordulás van, az euró-forint árfolyama 315 fölött is megfordult. Aggódik, mi lesz megtakarításaival? Három biztos tanácsot adunk, amelyek a megtakarítások esetében jól működnek” – tanácsolja Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A türelem rózsát…

A megtakarítók körében az egyik leggyakrabban elkövetett hiba, hogy túlságosan türelmetlenek pánikhelyzetekben, ez pedig felesleges és túlzott kockázatvállalást eredményez. Ahhoz, hogy jó hozamaink legyenek a megtakarításokon, érdemes nem a pillanatnyi piaci események hatására hirtelen dönteni, hanem hosszabb távon tekinteni a befektetésre, és az ajánlott befektetési futamidőt megtartani. Kell egy jó stratégia! Befektetőként nyilvánvalóan az a célunk, hogy a lehető legtöbbet nyerjük megtakarításunkkal. Mivel kockázatmentes befektetés nincs, ezért nekünk megtakarítóknak tudnunk kell, hol vannak a saját határaink: mekkora az az időtáv, illetve árfolyam-ingadozás, amelyet akár pszichésen, akár anyagilag még tolerálni tudunk.

Több lábon állni

A megtakarítások esetében a befektetési eszközök legjobb kombinációjára, azaz egy komplett portfólióra kell törekedni. Az „egy tétre tenni” stratégiájával szemben tehát a befektetési eszközök – pénzpiaci, kötvény és részvény befektetések – teljes skáláját figyelembe kell venni, hiszen mindegyiknek más az előnye, szerepe a portfólióban. A többféle befektetés azonban még nem feltétlenül jelent megfelelő portfóliót, hiszen könnyen lehet, hogy bár többféle befektetési alappal rendelkezünk, azok ugyanabba az iparágba vagy cégbe fektetnek, így ugyanolyan kockázatot vállalunk, többszörösen.

Jól felépített

A cél tehát a jól felépített, kiegyensúlyozott portfólió, ehhez pedig egy megfelelő elemzői háttérrel rendelkező befektetési szakértő segítségét érdemes igénybe venni. Fontos tehát, hogy a mostanihoz hasonló, turbulens piaci helyzetekben ne kapkodjunk, ne hirtelen, pánikszerű befektetési döntéseket hozzunk, hanem ilyenkor is tartsuk magunkat hosszabb távú stratégiánkhoz. A befektetési portfólió kialakításánál feltétlenül törekedjünk arra, hogy az összhangban legyen pénzügyi céljainkkal, kockázatvállalási hajlandóságunkkal.

HBN