Vegyük át, mi vár ránk az őszi kertben

Vegyük át, mi vár ránk az őszi kertben
© Illusztráció
Debrecen – Összeszedtünk pár lépést, amiket októberben mindenképpen meg kell tennünk ahhoz, hogy megőrizzük kertünk szépségét és termékenységét.


Őszi kerti munkálatok

Ahogy az ágyások kezdenek megüresedni, feláshatjuk és megtrágyázhatjuk a földet. Hagyjunk nagyobb földtömböket ásás után, mert a giliszták úgyis szétzúzzák, hogy a trágyához hozzáférhessenek. A talajban levő víz megfagyása, aztán megolvadása tavasszal lazává teszi a talajt, így könnyebb dolgunk lesz.

Október és november a legmegfelelőbb hónap, hogy nekilássunk az ásásnak, hogy jó mélyre kerüljön a trágya, és mélyebbé váljon a termőtalaj réteg.

A jobb minőségű talajba, melynek felásása nem szükséges évente, télire ültethetünk lóbabot, mivel az nagyon jó zöldtrágya.

Temessünk be minden előző évben elültetett zöldtrágyának alkalmas növényt, például a mustárt.

A komposztládánk hamar megtelhet, ahogy az utolsó termést is betakarítottuk, úgyhogy ez jó alkalom arra is, hogy felgyorsítsuk a bomlási folyamatot. Takarjuk le, inkább legyen nyirkos, mint teljesen átázott, a lényeg, hogy melegben legyen. Ha van fekete nadályunk, tegyük azt is a komposzthoz, hogy beindítsa a bomlást.

Hamarosan kezdenek hullni a levelek, ez pedig értékes forrás lehet számunkra. Ehhez készítsünk elő egy levéltárolót. Egyszerű: szúrjunk négy cöveket a földbe, és rögzítsünk köréje dróthálót. Tömjük meg száraz levelekkel, és hagyjuk állni egy évig. A rakás legalább egyharmadára fog csökkenni, így ahogy hullnak a levelek, halmozhatjuk is bele. Ha olyan csodálatos gépet használunk, amelyik össze is szecskázza a leveleket, megfigyelhetjük, hogy a levelek sokkal hamarabb rothadásnak indulnak. De vigyázzunk az utcaseprőkre, mert a “levélgyűjteményünk” láttán esetleg kertünkbe ürítik ki a szemetet.

Októberi vetés, ültetés, kertművelés

Még nem késő kiültetni a japán hagymapalántákat, mert ezek szívósak, jól áttelelnek, és egy hónappal korábban beérnek, mint a tavasszal ültetett palánták. Jó, ha egy gyapjútakaróval letakarjuk az ágyást, hogy a madarak ne tudják kihúzni a hagymapalántákat a földből.

A fokhagymát is elültethetjük most, habár ez még novemberig is várhat. Ha van rá időnk és az időjárás is kedvez, érdemes most megtenni, mert ki tudja, milyen időre számíthatunk majd novemberben.
Elvethetjük a lóbabot is, hogy tavasszal hamarabb induljon fejlődésnek, viszont a hidegebb éghajlatú területeken jobb, ha tavaszig várunk a lóbab vetésével, mert akkor könnyebben csírázik. Jobb később, mint soha.
Távolítsuk el az áttelelő káposztafélékről a sárguló leveleket, mert ezek semmilyen szempontból sincsenek a növény előnyére, és így elősegítjük a karfiol további fejlődését.

– edenkert.hu –
hirdetés