Vegyszer nélkül vizsgálódnak

Vegyszer nélkül vizsgálódnak
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Az élelmiszerfizika nemzetközi és hazai kutatói tanácskoznak az egyetemen – közölte az intézmény.


Hogyan változnak a joghurt tulajdonságai, amikor keményítőt adnak hozzá? Hogyan hat a gyümölcshús keménységére a hosszú idejű tárolás? Ilyen és hasonló, egyrészt az alapanyagok vizsgálatára, másrészt a feldolgozás-technológiai eljárásokra vonatkozó kutatások tartoznak az élelmiszerfizika tudományterületéhez.

– Az élelmiszerfizika híd az alkalmazott fizika és az élelmiszertudomány között. A fizikai módszerekkel történő vizsgálatokat egyre szélesebb körben alkalmazzák, a méréstechnika döntő részét például ma már ezek a módszerek teszik ki. Gyorsabbak és költséghatékonyabbak is, mint a kémiai eljárások – ismertette Szabó S. András, a Nemzetközi Élelmiszerfizikai Társaság elnöke. A módszer előnye még, hogy nem használnak vegyszereket.

– A tanácskozáson ismertetjük, hogyan lehet alacsony hőmérsékletű, hosszú időn át tartó hőkezeléssel élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelő terméket előállítani, valamint, hogy a gabonaőrlemények és tészták minősítésére milyen fizikai módszerek használhatók – sorolta Sipos Péter, az Élelmiszertechnológiai Intézet vezetője.

HBN
hirdetés