Vegyész RC Kazincbarcika: Nem számít, mi volt ezelőtt

Akt.:
Balról: Vlado Milev, Szabó Dávid és Carlos Páez
Balról: Vlado Milev, Szabó Dávid és Carlos Páez - © Fotó: Molnár István
Kazincbarcika – 11 év után szombaton Magyar Kupa-döntőt játszik a Vegyész RC csapata.

Szombaton 18 órától Érd lesz a házigazdája az idei férfi röplabda Magyar ­Kupa-döntőnek, amelynek egyik résztvevője a HÉP-Kecskeméti RC, míg a másik a ­Vegyész RC Kazincbarcika csapata. Az észak-borsodiak legutóbb 2007-ben voltak finalisták, ám akkor kikaptak, így ezüstérmesek lettek. Arany medáliából kettő van a VRCK-nak a gyűjteményében, az egyiket 2004-ben, a másikat 2005-ben ­szerezte.

Abban a pillanatban

A Vegyésznél nem ünnepeltek tegnap, délelőtt a Don Bosco Sportközpontban foglalkozást tartott ­Daniel Oravec vezetőedző, akinek a helyszínen azt mondtuk: triplázhat szombaton, hiszen az előző kettő győzelem is az ő nevéhez főződik…

– Triplázhat a klub – javított a szakvezető, aki azért persze örülne, ha Barcikán háromszoros kupagyőztes-edző lenne, de szerinte ez jelenleg másodlagos. – Korábban elhatároztunk két dolgot, amit szeretnénk elérni: kupaarany és bajnoki arany. Ezért dolgoztunk eddig, most itt ­vagyunk az egyik kapujában.

Kérésünkre a tréner részletesebben is belement a döntő boncolgatásába:

– A Kecskeméttel már túl vagyunk két kemény bajnoki meccsen, mindkettőt hoztuk, 3:1-re, illetve 3:2-re – folytatta Daniel Oravec. – Az ottani mérkőzésen vezettek ellenünk 2:1-re, de a csapat ezt követően feljavult, jól játszott, ezért fordítani tudtunk. Egy ilyen döntőben sosem számít azonban, hogy mi volt előtte, a pillanat a meghatározó, nincs máskor javítási lehetőség. Ezért nem fér bele botlás, hullámvölgy, görcs, mentálisan mindenkinek a topon kell lennie, nyugodtan kell játszani. A játékosok jól dolgoztak eddig, az erő, az elszántság megvan, bízom, bízunk abban, hogy egy magashőfokú találkozón mindenki kiadja azt magából, ami benne van. A két csapat ismeri egymást, próbáljuk majd kihasználni a Kecskemét gyenge pontjait.

A szakember bízik abban, hogy a magyar röplabda ünnepe lesz a szombati nap, azt azonban hiányolta, hogy ma nem tudnak a helyszínen edzeni, csupán szombaton ­délelőtt.

Már csak a meccsre

A Vegyész RC Kazincbarcika csapatkapitánya, Szabó ­Dávid eddigi pályafutása során már vívott jó pár komoly tétremenő-ütközetet – és nagyon fiatalon tagja volt az előző két aranyérmes keretnek, bár a döntőkre nem utazott el.

– Az elmúlt napokban inkább már csak technikai, taktikai edzések voltak – mondta lapunknak a klub saját nevelésű röplabdázója, akinél előbb az elvégzett munkáról érdeklődtünk. – Az egész csapatot doppingolja az, hogy a klub hosszú ideje nem nyert kupát, emiatt senkit nem kell külön motiválni. Jó visszagondolni a régi korszakra, az akkori sikerekre, de reméljük, hogy most el tudunk kezdeni egy hasonlóan szép szakaszt.

A 203 centiméter magas játékos szintén elemezte a finálét, illetve arra a felvetésre is ­válaszolt, hogy ilyenkor ­másabb-e a lelke?

– Ahogyan közeledik a kezdés, az ember úgy lesz egyre zárkózottabb, és belül már csak a ­meccsre koncentrál – árulta el ­Szabó Dávid. – Nyilván fontos lesz a nyitás, és a fogadás, és ahogyan a mester mondta, a mentális állapot. Két, két és fél órán keresztül kell maximálisan figyelni, kizárni a külső körülményeket. Mindkét baj­nokink szoros volt a Kecskeméttel, biztos, hogy most sem lesz másképpen. Húsz pont felett fog elkezdődni egy szett, akkor kell majd nagyon odafigyelni arra, hogy milyen taktikai utasításokat kapunk, és ezeket miként hajtjuk végre.

ÉM-MI


Közel háromszázan

Az érdi arénában nagyon sok Vegyész-drukker lesz jelen szombaton. A klub úgy számol, hogy körülbelül 250-en, 300-an buzdítják majd a csapatot a helyszínen. Nem csupán ,,rendes” szurkolók, hanem családtagok, hozzátartozók, valamint az utánpótlásban szereplő játékosok.