Vegyen szakembert kölcsön!

Vegyen szakembert kölcsön!
© Fotó: archív
Budapest – Folyamatosan olvad a munkaerő kölcsönző vállalkozások száma Magyarországon.

Bár a munkaerő kölcsönzés egyre népszerűbb foglalkoztatási forma a hazai vállalkozások körében, mégis a 2014-es csúcs után évről évre csökken a munkaerő kölcsönző cégek száma. A február 28-ig esedékes biztosítékemelés pedig további cégmegszűnésekhez vezethet – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adatbázisából.

Hektikusan alakult

A munkaerő kölcsönző szolgáltatást végző vállalkozások teljesítménye, a piaci szereplők csökkenésével párhuzamosan folyamatosan bővül. A szektor árbevétele 2013-ban 161 milliárd forint volt, ami a következő évben 197 milliárd forintra emelkedett, míg 2015-ben meghaladta a 216 milliárd forintot. A megszűnő vállalkozások aránya 2014 és 2015 viszonylatában megduplázódott, 7,2-ről 15,3 százalékra, és tavaly már elérte a 17,7 százalékot. Ezzel szemben, a végrehajtás alá került cégek aránya rendkívül hektikusan alakult a vizsgált időszakban. 2014-ben az előző évhez képes 2,5 százalékkal csökkent, de a következő évre majdnem ugyanennyivel ismét emelkedett. A tavalyi évben viszont visszaállt a 2014-es szintre. Kedvező tendenciát mutat a veszteséges cégek arányának alakulása, ami mindenképpen optimizmusra adhat okot a jövőre nézve.

Árbevétel szerint

A munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozások közül 39 olyan cég van, melynek árbevétele 2015-ben meghaladta az 1 milliárd forintot, ők adják a szektor árbevételének kétharmadát, a közép mezőnyben 147 cég működik, 100 millió ás 1 milliárd közötti árbevétellel, míg a fennmaradó 1255 vállalkozás 100 millió forint alatti árbevételről számolt be. A szektor az idei évben jelentős változás előtt áll. Egy 2016.december 1.-től hatályos kormányrendelet-módosítás előírja, hogy a munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó cégek vagyoni biztosítéka 2 millió forintról 5 millió forintra emelkedik. A cégeknek 2017. február 28-ig kellett az erre a célra elkülönített letéti számlán elhelyezniük a többlet-összeget és ezt igazolni a nyilvántartó kormányhivatal felé. Az igazolás elmulasztása esetén a kormányhivatal törli a vállalkozást a nyilvántartásból.

HBN