Végtelen történet

Végtelen történet
© Fotó: Gokhan Sahin / Getty Images
Lesz-e béke a Közel-Keleten? Sikerül-e megfékezni az Iszlám Államot? Kirobban-e a harmadik világháború? Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják leginkább az embereket, itt Magyarországon is. De mi a béke? Sz. Fabók Ágnes jegyzete.

Az értelmező szótár szerint, egy harmonikus állapot, amelyet az erőszak- és a félelemnélküliség jellemez, gyakran a háború ellentéteként értelmezzük. Ízlelgessük ezt az utolsó szót. „Értelmezzük” – de kik? Hol és hogyan? Hiszen háborúban legalább két fél harcol. A vesztesnek kellene békeként értelmeznie azt, ha az ellenség legyőzi? Vagy fordítva?

És mi van akkor, ha többféle ország, szervezet érdekei ütköznek egy adott területen? Egyszerű, mindegyik addig akar harcolni, amíg az ő értelmezése szerinti béke be nem következik. Végtelen történet.

Egy ilyen kezdődött el Szíriában és Irakban is. Ráadásul minél többen „szállnak be”, annál tovább bonyolódik, annál inkább a jövő homályába vész a befejezés, ami, ha békét nem is hoz, de status quo-t még talán igen. De vajon mikor? Kiknek? S ők hogyan értelmezik majd…?​

Sz. Fabók Ágnes
hirdetés