Végső jogi vereséget szenvedett a koszovói család

Elbukott az Ausztriában menedékjogot kereső koszovói család végső fellebbezése hétfőn. Ügyüket korábban még az osztrák államfő is támogatta, és ezáltal egész Ausztriában ismertté vált a család küzdelme.

Az alkotmánybíróság szerepét betöltő osztrák Felsőbíróság hétfőn elutasította a Zogaj-család kérelmét a menedékstátusra. A bíróság a kérelem elutasításán túl nem szabott határidőt arra, hogy meddig kell elhagynia az országot a családnak, amely 2002-ben érkezett Ausztriába, illegálisan, de azóta integrálódtak az osztrák társadalomba. “Aki nem távozik magától, azt rendőrileg kell kitoloncolni.”- mondta a bírósági döntés után az osztrák belügyminiszter, Maria Fekter.

2007-ben a család egyik tagja, a tizenéves lány, Arigona megszökött, és két héten át menekült, illetve bujkált, amikor apját és négy testvérét őrizetbe vették, hogy kitoloncolják őket. A lány ügye valóságos médiaszenzáció lett, amikor megjelent az interneten egy videó, amelyben Arigona közli, hogy öngyilkos lesz, ha nem maradhatnak Ausztriában. Állítólag az osztrákok nagy része rokonszenvvel figyelte a lány történetét.

A most 18 éves Arigonának végül megengedték a hatóságok, hogy befejezze iskoláit Ausztriában, a család pedig maradhatott addig, amíg a jogi küzdelmüket folytatták. Sokan fejezték ki szolidaritásukat a koszovói családdal, köztük az osztrák államfő, Heinz Fischer és Bécs érseke, Christoph Schönborn.

– Független HÍrügynökség –