Végre megérkezett a várva várt eső

Végre megérkezett a várva várt eső
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A talajok fogyatkozó vízkészlete a csapadéknak köszönhetően több helyütt pótlódhatott. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Továbbra is változékony, az évszaknak megfelelő hőmérsékletű és gyakran csapadékos időjárás segítette a vegetáció dinamikus fejlődését Kelet-Magyarország térségében. Sokfelé voltak újabb esők, záporok, néhol hevesebb zivatarok is, ha nem is olyan nagy mennyiségben, mint az ország nyugati tájain.

Nagy hőingadozás

A május 18-ával kezdődő hét időjárását egyre nagyobb nedvességtartalmú, de enyhe légtömegek határozták meg. Kezdetben kevesebb helyen alakult ki csapadék, így nyáriasan alakultak a hőmérsékletek is. A hét legmagasabb napi maximuma 19-21-e között állt be, többfelé hőségnapot jelentő 30°C feletti értékekkel. Ezeken a napokon hajnalonként még az 5-7 fokos tartományba is visszaesett a hőmérséklet néhány órára, de a későbbiekben érkező nedves levegő és a növekvő felhőzet már visszafogta az éjszakai lehűlés mértékét. A 11-16 fokos hajnalokat követően a nappali felmelegedés is mérsékeltebb volt: általában 23-28°C köré melegedett fel a levegő, de egy-egy tartósabban borult és csapadékos napon csupán 15-20 fok közé tudott emelkedni a hőmérő higanyszála. A napi középhőmérséklet 16-21°C között ingadozott a hét folyamán, és elsősorban a keleti tájak voltak enyhébbek, míg nyugatabbra kissé hűvösebb értékeket mértünk. Kelet-Magyarországon a hét középhőmérséklete 0,5-0,8 fokkal alakult a sokéves átlag felett, szemben az ország középső és nyugati, csapadékos tájaival, ahol több fokkal volt hűvösebb az ilyenkor megszokottnál és a napfényes órák száma is igen alacsony volt. A Tiszántúlon ezzel szemben 5-10 százalékkal az átlag felett alakult a napfénytartam is.

Megszokott jelenség

A térségben általában jelentős csapadék hullott a hét során, területi átlagban 7-12 millimétert regisztráltunk, de a záporos jelleg miatt ismét nagy térbeli változékonyság mellett. Akadtak mindössze 1-2 milliméteres heti csapadékösszegek, de szórványosan 20-25 milliméteres hozamokra is volt példa, egy-egy kiadósabb zápor, zivatar nyomán. Az év ezen szakában ez megszokott jelenség, hiszen a késő-tavaszi, nyári hónapokban a csapadék túlnyomó hányada viszonylag kis területi kiterjedésű zápor- illetve zivatarcellákból hull. A talajok fogyatkozó vízkészlete a jelentős csapadéknak köszönhetően több helyütt pótlódhatott valamelyest az időszak végére, erre az erős párolgás miatt nagy szüksége is volt a vegetációnak. Talajaink 1 méter mélységű szelvényét tekintve általában 60-70 milliméter vízmennyiség hiányzik a szabadföldi vízkapacitás elérésig.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés