Végre fellélegezhet a cívisváros

Végre fellélegezhet a cívisváros
© Illusztráció: Derencsényi István
Debrecen – Csütörtökön javulni kezdett a levegőminőség Debrecenben, a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke már csak Hajnal utcai mérőállomáson haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket.

A meteorológiai előrejelzések szerint a pénteki naptól fogva a szennyezettség további lassú csökkenése valószínű. A szálló por 24 órás átlagkoncentrációja még várhatóan meghaladja az egészségügyi határértéket, de a hétvégén kis mennyiségű csapadék és további levegőminőség-javulás valószínű, és a vasárnap este viharos széllel érkező hidegfront hatására hétfőre tartósan kitisztul a levegő.

A várható légszennyezettség-csökkenés következtében az előttünk álló hétvégén előreláthatólag a szmogriadó egyik fokozatának elrendelésére sem lesz szükség.

A szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A légszennyezettség romlását elkerülendő, kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Debrecen város közigazgatási területén TILOS a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése! Továbbá a napokban és hétvégén saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól!

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A kisebb porrészecskék lejuthatnak a tüdőhólyagokba és ott tüdőelváltozást okozhatnak. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.
Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

– Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata –
hirdetés