Végre a konyhákra is jut pénz

Nyári közétkeztetés Nagyhegyesen. Nem mindegy, hol készül a finomság (képünk illusztráció)
Nyári közétkeztetés Nagyhegyesen. Nem mindegy, hol készül a finomság (képünk illusztráció) - © Fotó: Derencsényi István
Biharkeresztes, Sárrétudvari, Vámospércs – Elvárás az egészséges étel, de csak most kezdték megvizsgálni, hol kellene előállítani azokat.

Hiányzó vagy törött csempékkel burkolt falak, az évtizedek alatt elkopott, csúszós padló, csöpögő csapok, elavult tűzhelyek, kiszolgált edények, melyekben már több ezer adag étel főtt az évek során – jellemzően ez tárul a látogató szeme elé egy-egy vidéki menza konyhájában. Ennek oka egyszerű, sem az intézmények, sem a fenntartó önkormányzatok nem tehettek mást, mint állandó forráshiánnyal való küzdelmükben sorrendet állítottak fel az égetően fontos teendők között. Hiszen, ha a konyhában hiányzik egy darabon a csempe, az nem olyan szembetűnő (bár sokkal nehezebb higiénikusan tartani a helyiséget), mint ha az óvoda csoportszobájában rongyos szőnyegen játszanának a csemeték. S mivel javítani-, pótolnivaló folyamatosan akad, így nem csoda, ha egyes intézmények konyhái akár 20-30 éve mind rosszabb körülmények között próbálnak megfelelni az egyre magasabb elvárásoknak, stresszelve ezzel a vezetőket, de leginkább az ott dolgozókat.

Túljelentkezés volt

E helyzetet mi sem bizonyítja jobban, mint az a 953 pályázat, amit az önkormányzatok nyújtottak be országszerte azért, hogy a hasonló állapotban lévő intézményeiket korszerűsíthessék. Talán maga a kormány sem volt tisztában az égető problémával, hiszen az eredmények kihirdetését követően látható, mindössze egymilliárd forintot tudtak szétosztani 55 település között, míg legalább 28 milliárdra lett volna szükség. Megyénkben is sok helység reménykedett támogatásban, s ezáltal korszerűbb és modernebb konyhai környezet megteremtésében, hiszen tudták, szeptembertől még több gyermek étkeztetéséről kell gondoskodniuk, még egészségesebb ételeket főzve ott, ahol a lábasok is kinőtték már az óvodáskort. Végül öt szerencsés (lásd keretes írásunk) összesen 111 millió forintot nyert, közülük hármat kérdeztünk meg, mire fordítja a támogatást.

Egészségesebb ételek

Az elmúlt időszakban sorra járta végig az intézményeket az élelmiszer-felügyeleti lánc, mit állapított meg Sárrét­udvariban? – kérdeztük.

Illusztráció: Getty Images Illusztráció: Getty Images ©

Az önkormányzat illetékesének válaszából kiderült, a jelenleg 586 főt (köztük 120 óvodást, 280 iskolást, 122 időset és 63 felnőttet) ellátó konyha a példában felsoroltak minden nyűgével együtt működik. Mint írták, a régi épületben még nemigen cseréltek soha nyílászárót, de sérült a falak és a mennyezet vakolata, ahogyan az elektromos hálózat, a kapcsolók és dugaljak is „erősen elhasználódtak”. Mindezek javítására fordítják tehát a valamivel több, mint 25 milliós támogatást. Az összegből ráadásul a javítások mellett szeretnének még gázüzemű főzőüstöket, de leginkább – a fontos tápanyagok megőrzésére és a főként hazai alapanyagokat felhasználó gyermekétkeztetésre irányuló célkitűzéseknek megfelelően – egyenletes és nagyon kíméletes főzési folyamatot garantáló, hússütéshez, grillezéshez, egyéb pároláshoz és sütéshez egyaránt alkalmas 10 tálcás kombi sütő-pároló berendezést venni. Ez a kapacitásbővítésen túl a takarékosság miatt is ideális, hiszen a pályázóktól elvárt, hogy környezetvédelmi és energia­gazdálkodási szempontból is korszerűsítsék intézményüket. A sárrétudvari konyha a 2016-ra tervezett beruházás után várhatóan 10 százalékkal nagyobb kapacitásra lesz képes.

Még a nyáron elkezdik

Vámospércsen csak óvodás gyermekből szeptembertől 250 étkeztetését látja el az a konyha, melynek fejlesztésére 24,8 millió forint támogatást kaptak az államtól. Az ovisok száma az elmúlt években folyamatosan nőtt, a most kezdődő tanévtől pedig már 220-an kapnak ingyenes étkeztetést a település Élelmezési Intézményének főzőkonyhájából. Mint Ménes Andrea polgármestertől megtudtuk, az összegből a konyhát és az ahhoz tartozó étkezőt is felújítják.

– A konyha szennyvízhálózata nagyon elavult, működése nem biztonságos, rendeltetésszerű használatra alkalmatlan, ezért a biztonságos működés érdekében teljesen fel kell újítani – állapította meg az élelmiszerlánc-felügyelet. Emellett festés, mázolás, a burkolatok, belső ajtók és a bútorzat cseréje is szerepel a tervek között. Hangsúlyozta, a nyári szünetben kezdődő és várhatóan még év végéig befejeződő beruházással elérhetik, hogy a feladatellátás az élelmiszer-higiéniáról szóló szabályoknak megfelelően történjen. – Kiemelt célunk a környezetvédelmi szempontok érvényesítése, melyhez szelektív hulladékkezeléshez, valamint a sütőzsiradék külön gyűjtéséhez modern eszközöket szerzünk be – mondta, megjegyezve, igyekeznek úgy szervezni a munkát, hogy ne legyen szükség az étkeztetés folyamatos biztosításához külső szolgáltató igénybevételére.

– Sz. Fabók Ágnes –


Öt település óvodáit szolgálhatja majd

A megyében a legnagyobb támogatást a biharkeresztesi önkormányzat kapta, valamivel több mint 33 millió forintot. Mint Kubinyiné Szilágyi Mária irodavezetőtől megtudtuk, két év alatt 10 százalékkal nőtt a Szivárvány Óvoda és Bölcsőde létszáma, így a konyháról jelenleg 140 apróság étkeztetését biztosítják. A megváltozott jogszabályok értelmében szeptembertől várhatóan 70-80 százalékuknak ingyen járnak majd a finom falatok. Ám a korszerűsítést követően nemcsak a biharkeresztesi, hanem ha az önkormányzatok igénylik, az intézmény ártándi, bojti, toldi és nagykereki tagóvodáinak is biztosítják az ellátást, mivel a beruházás után a konyha kapacitása 300 adagosra, közel duplájára bővül.

Mint megtudtuk, eredetileg 34,2 millióra pályáztak, a város viszont 1,8 milliós önerőt vállalt a beruházáshoz, ami lényegében a most meglévő konyha teljes átalakítását jelenti. A felügyeleti szerv szerint ugyanis a konyha funkcionális elrendezése nem felel meg a jelenleg hatályos jogszabályoknak. A munkák többi részét a másik két településhez hasonlóan a burkolat- és nyílászárócserék, gépbeszerzés és egyéb felújítások teszik ki, melyeket csak akkor kezdhetnek meg, ha – a költségek mértéke miatt – előbb közbeszerzést írnak ki. – A támogatás felhasználásának végső határideje 2016 vége – tájékoztatott Kubinyiné Szilágyi Mária, hozzátéve, a munkák idejére külső szolgáltatóval kötnek majd szerződést az étkeztetésre.