Végletekig kiélezett meccsen nyertek a csehek

Akt.:
Végletekig kiélezett meccsen nyertek a csehek
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Szoros meccsen győzött szerdán Csehország válogatottja a fehéroroszokkal szemben a női kosárlabda-Eb debreceni középdöntőjében.

Júniusban már kétszer is összemérték az erejüket a felek Prágában, kis különbséggel csupán, de mindkét összecsapást Fehéroroszország nyerte, előbb 69-67-es, majd 68-64-as győzelmet arattak.

Remekül indult a találkozó, hamar egymásnak ugrott a két nemzeti válogatott. Az első két etapban szinte egyforma ütemben dobálták a két- és három pontos kosarakat a csapatok. Rendkívül szoros állás után, 31-33-as vezetéssel a csehek picit megléptek, s valamivel higgadtabban mehettek pihenőre a félidőben, de korán sem nyugodhattak meg.

Nüansznyi differencia

A folytatásban úgy zajlott a meccs, ahogy abbamaradt, tehát az iramra nem lehetett panasz. Tizenöt percnyi játék után ismét minimális, három pontos előnyt (73–70) tudhatott magáénak a közép-európai alakulat, de az utolsó negyedet már nem bízták a véletlenre: Burgona és Hanusova kettőse nem kevesebb mint 13 pontot dobott a közösbe. Az ütközet vége is drámaira sikerült, ugyanis az utolsó szekundumban triplát szerezve 73–70-re győzedelmeskedett Csehország Fehéroroszországgal szemben.

Katerina Elhotova, a cseh válogatott legjobb játékosa az ütközet után elmondta a Hajdú-bihari Naplónak, boldog a győzelem miatt, meg is lepte, hogy szinte végig meg tudták tartani a vezetésüket. „Úgy gondolom, a védekezésünknek köszönhető a mai diadalunk. Előzetesen úgy hittük, Fehéroroszország lesz a legkeményebb ellenfelünk a középdöntők során, de látva a törökök Montenegró elleni játékát, ott is kemény meccsre számítunk. Ha tartani tudjuk a jó védekezésünket, nem lehet gond” – fogalmazott a csehek tizenegyese a mérkőzést követően.

HBN–DZST


Csehország–Fehéroroszország 73–70

Csehország: Elhotova 25, Burgrová 12, Hanusová 11, Borletová 7, Veselá 7, Bartonova 5, Stejskalová 4, Hindrakova 2.

Fehéroroszország: Harding 25, Leuchanka 19, Snytsina 10, Verameyenka 9, Likhtarovich 5, Troina 2.


Női kosárlabda Eb – A dudaszó pillanatában esett kosárral nyertek a csehek
A cseh válogatott Alena Hanusová utolsó pillanatban értékesített hárompontosával nyert a fehérorosz csapat ellen a magyar-román közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság debreceni középdöntős csoportjában.