Véglegesítette listáját a fővárosi MSZP – Horváth Csaba a főpolgármester-jelölt

92 százalékos többséggel Horváth Csabát választotta főpolgármester-jelöltjévé az MSZP fővárosi küldöttértekezlete a péntek esti titkos szavazáson.

Emellett a párt fővárosi közgyűlési listáját is nagy többséggel elfogadták. Horváth Csaba ismertette fővárosi programját, amelyben a többi között a közösségformálást, a közbiztonság erősítését, valamint az egészségügy fejlesztését említette. Szót emelt a szélsőségesek ellen, és felszólalt a visszaélések ellen is.

144 szavazatból 118 igen és 26 nem szavazatot kapott az MSZP fővárosi közgyűlési listája, vagyis a küldöttek 82 százaléka elfogadta azt – jelentette be a titkos szavazás után Burány Sándor, a párt fővárosi elnöke. Szavaztak a főpolgármester-jelölt személyéről is: ezen 132 igen és 12 nem szavazattal megválasztották Horváth Csabát.

A közgyűlési listát tehát Horváth Csaba vezeti, a második Steiner Pál, a fővárosi MSZP frakcióvezetője, a harmadik helyen pedig Tüttő Kata szerepel. Őket Gajda Péter, Szabados Ákos, Molnár Gyula, Andó Sándor, Havas Szófia,Bánsághi Tamás és Trippon Norbert követi.

Horváth Csaba megköszönte a bizalmat és csapatmunkára szólította fel párttársait. Kifejtette: Budapestnek nem 8-as vagy 10-es metróra, még 4 új hídra vagy 50 kilométernyi útfelújításra van szüksége, hanem valódi közösségre. A politikus szerint sokan a szomszédjaikat sem ismerik, és lakóhelynek tekintik a várost otthon helyett. Emlékeztetett: számos iskola- és játszótér-felújítás, kórházfejlesztés volt az elmúlt időben, megújultak a panelépületek és megváltozott a főváros arculata, de a fizikai építkezés mellett maga az ember háttérbe szorult.

A volt főpolgármester-helyettes szót emelt a szélsőségek és a Fidesz ellen is. Hozzátette: Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a Jobbik több programpontjával egyetért, de a megfélemlítő politika akkor sincs rendben, ha máshogy “csomagolják”. Horváth Csaba azt mondta: a főváros nem tűri, hogy ketrecbe zárják, ezért a szocialisták azokat képviselik, akik elutasítják a szélsőségeket.

A szocialista politikus elmondta: szeretné bevezetni a budapesti szolgáltatási ombudsman intézményét. Programpontjai között említette az utcák és aluljárók megtisztítását, a közbiztonság növelését, a megelőzésre fókuszáló egészségügyi rendszert és a sportélet fellendítését. Hozzátette: a közösségi közlekedést is megreformálná, azaz úgynevezett zöld zónákat alakítana ki, ahol korlátoznák a forgalmat. A visszaélések elkerülése érdekében átlátható rendszert építene ki, mert mint fogalmazott, a korrupció nem a rajtakapásnál kezdődik, hanem a kiskapuknál.