Végleg szabadon engedik a pápa merénylőjét

Csütörtökön szabadon engedik azt a török férfit, aki 25 évvel ezelőtt megpróbálta megölni a pápát. Mehmet Ali Agca tettének okait azóta sem lehetett kideríteni, minthogy zavaros és ellentmondó vallomásokat tett.

A II. János Pál elleni merényletért rá kiszabott büntetését már letöltötte, most egyéb tetteiért ült.

A most 48 éves Agca egy szélsőjobboldali török szervezet tagjaként gyilkosságot és fegyveres rablásokat követett el a hetvenes évek végén, majd a büntetés elől elszökött Törökországból. Aztán 1981 májusában, a vatikáni Szent Péter téren rálőtt a pápára és súlyosan megsebesítette a katolikus egyházfőt.

Tettének okára máig nem derült fény. Agca rengeteg és egymásnak ellentmondó vallomást tett az ügyben. Mindenesetre a bíróság nem tudta bizonyítani a bolgár és a szovjet titkosszolgálatok felbújtó szerepét, de Agcát 25 évre ítélte.

A pápa később felkereste merénylőjét a börtönben és megbocsátott neki. Az olasz államfő pedig 2000-ben kegyelmet adott a török férfinak, akit átszállítottak egy törökországi börtönbe. Agcát ugyanis távollétében előbb halálra, majd 36 év börtönre ítélték, törökországi bűntettei miatt.

Egy 2002-es általános amnesztiának köszönhetően ebből a büntetéséből is elengedtek, úgyhogy most szabadulhat.