„Vég(h)elszámolás” a Déri Múzeumban

A könyvbemutatón
A könyvbemutatón - © Fotó: Kis Ákos
Debrecen – Debrecenben is bemutatták Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes Vég(h)elszámolás című könyvét. A könyvbemutatóra a Déri Múzeum Dísztermében került sor. A terem megtelt civilekkel, katonákkal, számos érdeklődővel, akik mind kíváncsiak voltak egy katona életútjára.

A szerző bevezetőjében elmondta, külön öröm volt számára, hogy Debrecenben is megtartotta könyvbemutatóját, hiszen ő is e megye szülötte. Egykor Hajdúszoboszlóról indult útjára, a Déri Múzeumban is többször járt, mivel történelemtanárától sokszor kapott gyűjtőmunkára megbízatást. Emlékszik a 70 évvel ezelőtti bombatámadások miatt foghíjas Debrecenre, és a találatot kapott vasútállomás régi épületére is. Később katonaként, majd vezérkar főnökként is gyakran járt a városban. Egyszóval hazajött.

Elárulta, hogy bár nem író, de valószínűleg a mozgalmas, hivatásos katonai pálya után maradt űr késztette a Vég(h)elszámolás megírására. A könyv a katonai hivatásról szól és igyekszik emléket állítani többek között a páncélos katonáknak is, hiszen a szerző maga is harckocsizóként kezdte pályafutását. A múlt bemutatása mellett a jelenre, sőt a jövőre is koncentrál, emellett szó esik Magyarország NATO csatlakozásáról is. Beavatja az olvasót a diplomáciai pálya rejtelmeibe, hiszen nagykövetként Ankarában sok tapasztalatot szerzett. A könyv a szerző 1948-ban történt születésétől egészen napjainkig vezeti végig olvasóit, miközben egy gazdag katonai életút és pályafutás bontakozik ki szemük előtt.

A terem megtelt civilekkel, katonákkal, számos érdeklődővel, akik mind kíváncsiak voltak egy katona életútjára | Fotó: Kis Ákos A könyv a katonai hivatásról szól | Fotó: Kis Ákos ©

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok az Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, parancsnokhelyettes is ajánlotta a könyvet a jelenlévőknek. Elmondta, hogy újdonság volt számára a könyv őszintesége, a család, a gyermekkor bemutatása és az, hogy Végh Ferenc szemléletesen leírja, hogyan élte meg a katonai pályát.

A dedikálást megelőzően az egykori társak, személyes ismerősök Sárközi József nyugállományú ezredes és Forgó Pál nyugállományú alezredes köszöntötték vezérezredes urat, majd emlékül átnyújtottak egy üvegfestményt, amely a tatai várat ábrázolja.

– Martinkovits Katalin –