Véget vet a város az éjszakai mulatozásnak – Viharos ülésen dőlt el a balmazújvárosi kocsmák sorsa

Akt.:
Március elsejétől új időszámítás kezdődik a helyi éjszakai életben, ez a vendéglátóhely sem lehet éjjel nyitva
Március elsejétől új időszámítás kezdődik a helyi éjszakai életben, ez a vendéglátóhely sem lehet éjjel nyitva - © Fotó: Matey István
Balmazújváros – Szigorítja Balmazújváros önkormányzata a helyi éjszakai szórakozás szabályait: az éjjel is működő vendéglátóhelyek nyitva tartását rendelettel szabályozza márciustól – írja a Hajdú-bihari Napló. Ennek értelmében vasárnaptól csütörtökig 22 órakor (nyáron 23 órakor) kell bezárniuk, pénteken és szombaton legfeljebb éjfélig tarthatnak nyitva. A szabályozás parázs, helyenként személyeskedő vitát kavart a testületi ülésen és a Facebookon. Az önkormányzat azt követően döntött a szigorításról, hogy a belvárosban élők évek óta panaszkodnak a hangoskodókra. Az önkormányzati fenntartású Ifjúsági és Közösségi Házban rendezett diszkókat, koncerteket is sok kifogás érte, ott azonban az épület hangszigetelését követően tovább is szórakozhatnak.

Ülésen kiosztott beadvány, személyeskedés és indulatos megjegyzések egyaránt tarkították a helyi városatyák szerdai ülését, ahol a vendéglátóhelyek éjszakai nyitvatartásáról majd’ egy órán át tárgyalt az elmúlt években az érdemi vitáktól elszokott balmazújvárosi képviselő-testület.

Dr. Veres Margit (független) polgármester a decemberi közmeghallgatáson előrevetítette: az ott elhangzottakat figyelembe véve készülhet előterjesztés a nyitvatartás szabályozásáról, erre a jogszabályok lehetőséget adnak. Mint arról beszámoltunk, az Arany János és a Batthyány utcákban, a Posta közben, a Szabadság soron, illetve a Kossuth téri lakótelepen élők panaszkodtak az éjjel hangoskodókra, mondván nem tudnak pihenni.

Az előterjesztéshez csatolták dr. Berecz József alezredes, a helyi rendőrkapitányság vezetőjének levelét. Ebben arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendőrség tapasztalatai szerint a bulizók gyakran nem a szórakozóhelyen vásárolnak italt, hanem máshol veszik meg azt. Illetve arra is akadnak példák, hogy a máshonnan autóval érkezők csomagtartójában „bárt” rendeznek be – írta –, s kijárnak fogyasztani. Ezek miatt is javasolta a testületnek a szeszes italfogyasztás megtiltását közterületen. Miután Demeter Pál (Jobbik) képviselő – a helyi televízió felvétele szerint – ezt idézte, a polgármester arról tájékoztatta a testületet, hogy ezt 2007-ben már rendeletben tiltották meg.


Illusztráció: Getty Images Illusztráció: Getty Images ©

Nem cél az ellehetetlenítés

Az ellenzéki, s éjjel is nyitva tartó vendéglátóhelyet működtető képviselő, Hegedűs Péter (CÉLBAKÍSÉR) a napirendi pont tárgyalásakor ismertetett beadványában az előterjesztéshez készült előzetes hatásvizsgálat szabályszerűségét kérdőjelezte meg; szerinte az nem elég részletes. Mint mondta, a vendéglátósok is családokat tartanak el, ellenük keltik a hangulatot. Veres Margit úgy reagált, nem céljuk, hogy a vendéglátósokat ellehetetlenítsék, a többségük együtt szeretne működni az önkormányzattal. Csiha Gábor osztályvezető leszögezte: a hatásvizsgálat alapos, a szabályozás pénteken nyolc, szombaton tíz vendéglátó egységet érint, más napokon pedig négyet-ötöt.

Koroknai Imre (Fidesz) alpolgármester a 2012-ben elkészült Ifjúsági és Közösségi Ház kapcsán megjegyezte: a hangszigetelés megoldása után az a fiatalok szórakozását biztosítja. Korábban szerveztek ott diszkót, koncerteket, a hangos zenére érkező panaszok miatt utóbbiakat máshol tartották meg. Az előterjesztés szerint az önkormányzati intézményekben tartott rendezvények helyszíneire viszont nem terjed ki a rendelet, miként a városi rendezvényekre, esküvők, lakodalmak helyszíneire sem. A jobbikos Demeter Pál javaslata – miszerint pénteken és szombaton hajnali háromig tarthassanak nyitva a kocsmák – nem kapott többséget.

A megszavazott előterjesztést alapján vasárnaptól csütörtökig 22 órakor (bizottsági javaslatra nyáron 23 órakor) kell bezárniuk, pénteken és szombaton legfeljebb éjfélig lehetnek nyitva (kivéve munkaszüneti napokon). A vállalkozása révén érintett képviselő nem szavazott.

HBN–SZZSL


Nem baráti beszélgetés

Az ülésen a tanácskozási joggal rendelkező dr. Tiba István (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, korábbi polgármester Hegedűs Péterre utalva a helyi tévé felvétele szerint azt mondta, „noha korábban az SZDSZ-es politikusokkal is komoly csatákat vívott, de olyan képviselő még nem volt, aki a város érdekei ellen dolgozott volna”; a szabályozás ugyanis az ő érdekeit sérti. Hegedűs szerint gyakorlattá vált, hogy a testületi ülésen a személyét sértegetik, s akár 500, éjfél után is szórakozni akaró fiatal aláírást is le tudná tenni. Ha az nyomna valamit a latban.

Újabb ötéves támogatás

Újabb öt évvel hosszabbította meg a képviselő-testület azzal az öt helyi csoporttal a megállapodását, amelyeket kiemelten, összesen 32 millió forinttal támogat évente. Ennek értelmében a Bekton Ifjúsági Fúvószenekarnak és a polgárőrségnek két-két milliót, a férfi kézilabdaklubnak és a futballklubnak 10-10 milliót, a női kézilabdaklubnak 8 millió forintot szavaztak meg (a Himes Néptáncegyüttessel kötött szerződés jövőre jár le). A döntés értelmében más helyi civil szervezetek 3 millió forintra pályázhatnak idén.

Korábban nem zavarta, hogy alig változott
Balmazújváros – Évről évre csak a beszámoló vége aktualizálódott, egyszer sem kértek újat, simán ment át a testületen.

hirdetés