Magyarország

2008.03.25. 14:33

Őrizetben a lagzis rakamazi lövöldöző

<p>Rakamaz - A Rakamazi Rendőrőrs súlyos testi sértés kísérletének megalapozott gyanújával őrizetbe vette azt a 31 éves férfit, aki vasárnap délelőtt egy lakodalmas sátorban gázpisztollyal közvetlen közelről rálőtt egy házaspárra. <dia width="900" height="700" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/__336_rizetben_a_lagzis_rakamazi_l_v_ld_z__/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Őrizetben a lagzis rakamazi lövöldöző 2008.03.25." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/gazpisztoly-lovoldozes-rakamaz.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/megkerdeztuk-fegyver-rakamaz.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16:20: Súlyos roncsolást okozhat

Egy korábbi cikkünk kapcsán Gyapka András az esetleges sérülésekről is szólt. A szakember elmondta, hogy a gázpisztoly használatakor az optimális távolság minimum 1,5 méter. Ekkor a kilövellő gázrészecskék a levegőben szétpukkannak, és azt a hatást érik el, amire a gyártók tervezték. Amennyiben valaki közelről – akár testre szorítva – önmaga vagy mások ellen fordítja a fegyvert, az súlyos roncsolást okozhat.

14:30: Népszerűek a gázpisztolyok

Engedély nélkül abban az esetben lehet gáz-és riasztópisztolyt vásárolni, ha vásárló lakáson, magánterületen belül tartja a fegyvert – mondja az egyik belvárosi vadászbolt eladója.

Abban az esetben, ha a tulajdonos kiviszi az utcára, illetve magánál szeretné tartani önvédelmi célra, akkor a fegyvervásárlás után a helyileg illetékes rendőrkapitányságra be kell vinni a fegyvert, ahol egy űrlapkitöltés és az illeték befizetése után kapja meg a viselési engedélyt. Ám ha valaki sörétes vagy golyós lőfegyvert akar vásárolni, annak vadász–és fegyvervizsgával kell rendelkeznie, és ki kell váltani a vadászjegyet. – Átlagosan havonta 8–10 darab gázfegyvert adunk el, de ez minden hónapban változik, tapasztalatunk szerint főleg a félautomaták a kelendőek – tette hozzá az eladó.

14:15: Milyen hatása van a gázpisztolynak, kérdeztük meg a vadászpuskaművest

Gyapka András elmondta: először is azt kell tudni, hogy a gáz és a riasztópisztoly csövében olyan gát van, ami kizárja a szilárd mag kilövését, tehát éles lőszert nem lehet vele kilőni. A másik különbség a használt lőszer jelzésében van, aminek sárga a hegy az gázlőszer, aminek zöld, az riasztó lőszer.

A gázlőszerben kristály alakban van a hőre gázzá alakuló anyag, ami az űrméret (illetve a tárolt kristály mennyisége ) függvényében 1-5 métere távolságon belül hatásos. Kizárólag védekezésre használható, aki tehát úgy gondolja, hogy támadni akar vele, számítson rá, hogy elővéve a hatóság nem fogja mérlegelni azt, hogy valódi, vagy csak annak látszó fegyver van-e nálunk. Hatásában a gázpisztoly ellen egy vastag ruha is véd, ugyanis a torkolati energia meg sem közelíti a 7,5 Joule-t de testre célzott lövés esetén súlyos sérülést is okozhat. Lehet megfelelő engedély birtokában rejtve magunknál tartani, de célszerűbb elkerülni a konfliktus helyzeteket.

12:37: Az 58 éves férfi és felesége is könnyű sérüléseket szenvedtek. A lövöldöző elmenekült, de a rendőrőrs munkatársai hamarosan elfogták. A gázpisztoly egyelőre nem került elő.

Az eljárás eddigi adatai szerint a gyanúsított azt sérelmezte, hogy az öccse lagziján előző nap óta zenét szolgáltató férfi elkezdte összepakolni felszerelését.

Előzmények:

Pisztollyal rendelt volna zenét Rakamazon
Lövöldözés volt vasárnap reggel Rakamazon. Úgy tudni, egy családi háznál rendeztek lakodalmat.

Lőttek a rakamazi lagzinak
Az elsődleges információ szerint egy Sólyom utcai családi ház portáján felállított sátorban ünnepelt a násznép, majd lövöldözés tört ki.

- Pusztai Sándor, Varró Zsolt, Pók Viktória - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!