Helyi közélet

2015.08.06. 09:13

Elfogyhatnak az agrárszakemberek

Debrecen - Van olyan örökölt tudásbázis az ország oktatási intézményeiben, amire lehet építeni.

Debrecen - Van olyan örökölt tudásbázis az ország oktatási intézményeiben, amire lehet építeni.

Nem népszerűek az agrártudományi szakok, pedig a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszeripar megteremtéséhez elengedhetetlen az agrárszakemberek képzése. A szakma alacsony presztízse miatt jelenleg a felsőoktatásban részt vevő hallgatók alig 6 százaléka folytat mezőgazdasági tanulmányokat, miközben a teljes hallgatói létszám is folyamatosan csökken.

Pályakezdők mondták

Az agrár-felsőoktatásban tanulók aránya jelenleg csekély, így a 2014/15-ös tanév több mint háromszázezer felsőoktatási hallgatójának alig 6 százaléka vesz részt mezőgazdasági képzésben – közölte a K&H a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva. A nemrég pályakezdő fiatalok körében végzett kutatás eredményei szerint az agrárszakirányú végzettség nem igazán népszerű a pályaválasztók körében, és a szakma társadalmi presztízsét is alacsonynak tartják. Egyesek azonban úgy látják, hogy ez a szakterület jó kereseti lehetőséget biztosít, és mind idehaza, mind külföldön szükség van jól képzett szakemberekre, tehát a várható elhelyezkedési lehetőség is kecsegtető. Varga Gyula, az MTA doktora szerint a mezőgazdaság fontos ágazat, és a szakembereinek képzése is ennek megfelelően alakult ki, megelőzve számos fejlett országot. Van tehát olyan örökölt tudásbázis az ország oktatási intézményeiben, amely képes az új idők új követelményeinek megfelelő, műszaki-biológiai, szervezési és közgazdasági ismeretekkel felruházni a fiatalokat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában