Véget ért a Méltóság Hete, mérleget vontak a szervezők

A Méltóság Mezeje Program önkéntes diákjai nárciszcsokrokat adtak át a gondozottaknak a pallagi úti Idősek Házában
A Méltóság Mezeje Program önkéntes diákjai nárciszcsokrokat adtak át a gondozottaknak a pallagi úti Idősek Házában - © Fotó: Matey István
Debrecen – Több ezer embert szólított meg a Méltóság Hete című rendezvény április 3-9. között. A Méltóság Mezeje Program 10. jubileumát ünneplő eseménysorozatot olyan neves művészek és kulturális intézmények karolták föl, mint Till Attila, Csutka István, a Csokonai Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház. A hét nap eseményei felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi méltóság iránti tisztelet mindannyiunkat kötelez.

Személyes beszámolókkal és élményekkel tűzdelt szakmai nap, az emberi méltóság, veszteség feldolgozásának témakörére épített színházi és bábszínházi előadások, nárcisz gyűjtés és adományozás, önkéntesség, jubileumi irodalmi pályázat, valamint filmvetítések is színesítették a Méltóság Hetét – közölték a szervezők.

– A Debrecenben és Hajdú-Bihar megyében 2007-ben elindított Méltóság Mezeje szemléletformáló program a gondoskodásra nevelést tűzte zászlajára és azt hangsúlyozza, hogy az élet minden perce értékes. A sárga nárcisz szimbolikáján keresztül szakemberekkel évek óta közösen dolgozunk azon, hogy minél többen ismerjék meg a hospice és palliatív szemlélet lényegét; az elkísérés, az elengedés folyamatának szomorú és felemelő érzését. Az elmúlt tízéves munka legjelentősebb eredménye a fekvőbeteg szakellátási osztály létrehozása a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben, valamint az otthonápolási háttér elérhetőségének biztosítása. Az egyhetes rendezvénysorozattal szerettük volna méltó módon megünnepelni az elmúlt évtizedben elért eredményeket, valamint köszönetet mondani azoknak, akik mellettünk álltak és mindvégig segítették a munkánkat – fogalmazott Porkoláb Gyöngyi, a Méltóság Hetének főszervezője, a program vezetője, a Debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke.