Vége az egyetemi tolvaj garázdálkodásának

Vége az egyetemi tolvaj garázdálkodásának
Február 09-én a debreceni felsőfokú intézmény biztonsági őrszolgálatának segítségével sikerült a forgalomból kivonni azt a 24 éves rokkantnyugdíjas férfit, aki 2009. november 07-e óta visszatérően károsította meg az egyetemistákat.

A gyanúsan viselkedő fiatal férfira a biztonsági kamerarendszert figyelő szolgálatos biztonsági őr figyelt fel, aki miután észlelte, hogy a férfi eltulajdonítja az egyik folyosói padon ülő diák kabátját, értesítette a rendőrséget, majd a járőrök kiérkezéséig az elkövetőt visszatartotta.

A többszörösen büntetett előéletű férfi, aki a cselekménye idején több rendbeli lopás bűntett miatt felfüggesztett börtönbüntetés alatt állt előállítását követően elismerte a cselekményt, illetve az aznap az intézmény több helyszínén elkövetett cselekményeket is (melyeket egyébként a biztonsági kamerarendszer is rögzített): az aulában egy padról női táskát tulajdonított el, a könyvtári részből férfi bőr táskával távozott (a táskákban mobiltelefon, készpénz, pendrive és okiratok voltak).

A férfi gyanúsítottkénti kihallgatása során elmondta, hogy 2009. novemberében költözött el szüleitől, s mivel havi bevételéből nem tudta magát fenntartani, úgy gondolta, hogy elvegyülve a hallgatók között könnyen el tudja csenni értékeiket, melyek eladásából szerzett pénzen fedezi tudja szükségleteit.

A férfi gyanúsítottként került kihallgatásra a 2009. november – 2010. február 02. között elkövetett lopásokkal is, melyeket szintén elismert:

– a kórház egyik kórtermében fekvő beteg mobiltelefonját és karóráját lopta el, az egyetem díszudvarán az egyik padra letett táskából vette el a pénztárcát, a könyvtár előtti padon őrizetlenül hagyott táskát tulajdonította el, az iskola folyosójának korlátjára akasztott táskából tárcát vett magához, a kollégium egyik szobájában őrizetlenül hagyott táskából tárcát lopott, az olvasóterem egyik székéről, illetve folyosói padjáról táskákat lopott.

A férfit kihallgatását követően őrizetbe vettük, akit a Debreceni Városi Bíróság kezdeményezésünkre – mely szerint alappal feltételezhető, hogy szabadlábon hagyása esetén a megélhetéséhez szükséges anyagi javakat bűncselekmény elkövetésével szerezné be – 2010. február 12-én előzetes letartóztatásba helyezte.