Védőoltással a vírusok ellen

Illusztráció
Illusztráció
Budapest – Évről évre növekedés tapasztalható a bárányhimlős megbetegedésekben.

Több mint 13 ezer bárányhimlős beteget regisztráltak 2016 első negyedévében Magyarországon. A magas esetszám hátterében főként az állhat, hogy a szülők többsége tájékozatlan a kisgyermekkori fertőzésekkel kapcsolatban, és ahány védőnő és gyerekorvos, annyi álláspont létezik a védőoltásokat illetően. A hatékony és biztonságos vakcinákat még mindig kevesen adatják be, pedig a tüdőgyulladást és agyvelőgyulladást is okozó bárányhimlő-fertőzés, vagy a rotavírus2 okozta kiszáradás, amely világszerte évente félmillió áldozatot követel, csaknem teljes mértékben megelőzhető a vakcinákkal.

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint évről évre növekedés tapasztalható a bárányhimlős megbetegedésekben. A lázzal és viszkető, vörös kiütésekkel járó kór súlyosan ragályos betegség: az egy háztartásban élők között 87 százalékos, a kórházi osztályon 70 százalékos fertőzési aránnyal bír, az átlagos lappangási ideje pedig 14 nap.

– Gyakori tévhit, hogy a felnőtteket nem veszélyezteti a bárányhimlő, pedig bárki megfertőződhet, akinél gyermekkorban nem alakult ki immunitás a betegséggel szemben. A második vagy harmadik családtag fertőzése ráadásul sokszor súlyosabb lefolyású, és tüdőgyulladáshoz vagy agyvelőgyulladáshoz is vezethet. A várandós kismamák fokozottan veszélyeztetettek, a bárányhimlő magzatkárosító hatása a terhesség első trimeszterében a legnagyobb – hívta fel a figyelmet dr. Király Balázs, gyermekorvos. – Ezen túlmenően a kisgyermekeket érintő fertőzések közül a rotavírust is fontos kiemelni, amely naponta akár több mint húsz alkalommal okozhat hányást vagy hasmenést a babáknál. A vírus okozta súlyos kiszáradás évente körülbelül 2 millió kórházi kezelést és csaknem félmillió áldozatot követel világszerte – tette hozzá a szakértő.

Hatékony védelem

A bárányhimlő elleni oltás az Amerikai Egyesült Államokban és az Európai Unió több tagállamában is része az állami oltóprogramnak: az Egyesült Államokban a bevezetést követő első 8 évben az áldozatok száma 115-ről 16-ra csökkent, a megbetegedések aránya pedig 88 százalékkal mérséklődött. Magyarországon jelenleg sem a bárányhimlő, sem a rotavírus elleni vakcina nem szerepel a kötelező oltások között, pedig a legújabb vakcinák csaknem teljes körű védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben.

– A bölcsőde és az óvoda megkezdésekor természetes, ha a gyors lefolyású fertőzések miatt többet betegeskednek a kicsik, a bárányhimlőhöz vagy rotavírushoz hasonló súlyos fertőzéseket viszont kifejezetten fontos, hogy megelőzzük. Létezik olyan bárányhimlő elleni vakcina, amely (bár minden esetben kétoltásos sémában oltandó) a klinikai vizsgálatok szerint az első dózis után 94 százalékos, a második dózis után pedig 98 százalékos védelmet nyújt, és akkor is hatásos, ha a szervezet már találkozott a bárányhimlő-fertőzéssel, de 3 napon belül beadják az oltást – foglalta össze az vakcinák előnyeit dr. Király Balázs.

HBN