Védőhálót a tyúkok feje fölé!

Akt.:
Védőhálót a tyúkok feje fölé!
© Illusztráció: Matey István
Hajdú-Bihar – Az országos főállatorvos hazánk egész területére elrendelte a baromfik zártan tartását. Vajon meddig?

A még január végén kelt intézkedést az indokolta, hogy akkorra már 10 megyében, 18 településen 55 vadmadárban mutatták ki a madárinfluenza vírusát. A napjainkban is érvényben lévő verdikt úgy szól, hogy amennyiben a baromfik zártan tartása nem oldható meg, a kifutót megfelelő erősségű madárhálóval kell ellátni. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a falvainkban az emberek mennyire tudják vagy akarják betartani a főállatorvosi utasítást. Nos, meglehetősen vegyes a kép.

Kiesnek a formából

Eszenyi Antal, Bedő polgármestere úgy fogalmazott, hogy kevés baromfit tartanak ma már falun is, annak a néhány tyúknak a zártan tartása nem okoz különösebb problémát a családoknak. – Az idősek közül sokan már meghaltak, a fiatalok nem kínlódnak vele, mi pedig, akik őstermelőként broilertartással foglalkozunk 27 éve, eleve zárt térben tartjuk a telepen az állományt. Egyébként mindenki tud a rendeletről, hiszen annak idején jött az állatorvos, és kiplakátolták a faluban – tette hozzá.

A sportgalambászok már jóval nehezebben élik meg az immár hónapok óta tartó bezártságot. Czeglédi Sándor, a Magyar Postagalamb Sportszövetség 10. Hajdú Tagszövetségének az elnöke már a jövő hónap elejére koncentrál, amikor kezdődnének a galamboknak a tréningek, de ez ugye most jogszabályi akadályokba ütközhet.

– A galambokat többnyire zártan tartjuk, az etetésük is zárt térben történik, de ha szép az idő, akkor rövid időre csak kiengedjük őket, repülnek egyet, és visszatérnek a dúcba.

Tudja, ezek az állatok éppen úgy vannak az élsporttal, mint az ember: ha gyerekkorban elkezdik a versenyzést, és egy évet mondjuk valamelyik kihagy, az egy 2-3 éves galambnál azt jelenti, hogy tovább nem lehet vele versenyezni

– mondta, megtoldva azzal, hogy Hajdú-Biharra már a januári korlátozás is vonatkozott, így az országos galambkiállításról is lemaradtak.

Ha látják, szólnak

Barabás Károlyné, Magyarhomorog polgármestere is arról számolt be: minden portán megoldható, hogy zárva tartsák azt a néhány tyúkot, vagy legalábbis félig fedett fészerben. Az önkormányzat baromfiállománya fölé védőháló van kihúzva. Elmondása szerint olyan ma már nincs, vagy ritka, hogy 80-100 tyúkot tart valaki, azt az 5-6 jószágot pedig nem túl bonyolult fedél alatt tartani.

Szabó József, Monostorpályi polgármestere nem köntörfalazott: ez a rendelet kicsit úgy járt, mint az országos tűzgyújtási tilalomról szóló jogszabály: alig valaki tartja be a benne foglaltakat.

Jártamban-keltemben azt tapasztalom, hogy a gazdák reggel kiengedik, este meg bezárják a tyúkokat, éppen, mint korábban. Próbáljuk mondani az embereknek, hogy nem égethetnek szemetet, meg nem tarthatnak szabad ég alatt tyúkot, kiplakátoltuk, hirdetjük, de túl sok foganatja nincs.

A kivétel erősíti…

Bajusz Istvánné, Nagy­hegyes polgármestere azt nem állítja, hogy a falu egyetlen portáján se találnánk szabad ég alatt kapirgáló tyúkokat, akik pedig eladásra nevelnek, kopasztanak, azokat az állat­egészségügy szigorúan ellen­őrzi. Tapasztalatai szerint madárhálót ugyan még senki nem húzott ki az udvarán a jószágok feje fölé, de a zártan tartást az ott élők igyekeznek komolyan venni.

– Olyan nincs, hogy egy előírást mindenki betartson, de eddig szerencsére arra utaló jelzést nem kaptunk, hogy a faluban ezzel kapcsolatban bármiféle probléma lenne – így véli Bajusz Istvánné.
Az országos főállatorvos által jegyzett intézkedés célja az, hogy csökkenjen az állományok vadon élő madarakkal történő érintkezési lehetősége, hiszen országosan már mintegy 3 millió baromfit kellett ártalmatlanítani, hozzávetőleg 3,5 milliárd forint (kár)értékben.

– Petneházi Attila –


Milliárdos károk eddig

A madárinfluenza-vírus tavaly novemberi megjelenése óta eltelt időszakban a betegség Magyarországon 233 állattartó telepet fertőzött meg, ami miatt 3,2 millió baromfit kellett kényszerből leölni és megsemmisíteni. A vadmadarak által terjesztett vírus emberre nem veszélyes, ugyanakkor a becslések szerint eddig mintegy 7 milliárd forint közvetlen kárt okozott a baromfiágazatnak, melyből a kormány eddig több mint 3 milliárd forintot kifizetett.


Lakatot a kakasra!

Elég, ha a magasban éppen elvonuló vadmadárraj valamelyik tagja pottyant egyet, pont bele Mariska néni tyúkjainak az itatójába, és máris meglehet a baj. Így terjed a madárinfluenza vírusa, ami tavaly novemberi megjelenése óta csak Magyarországon 233 állattartó telepet fertőzött meg. Petneházi Attila írása.