Védjegysértés miatt gondban az Apple iPad Kínában

Egy kínai vállalat védjegysértéssel vádolja az Apple amerikai számítógépgyártót, az Ipad nevű táblaszámítógépük miatt – írta szerdán a kínai sajtó.

A Proview International nevű cég szerint egyik leányvállalatuk levédte az iPad nevet Kínában, és az Apple jogsértést követett el, amikor az előző hónapban elkezdte árusítani azonos nevű termékét az ázsiai országban.

A Beijing News információi szerint a Proview pert akar indítani az Apple ellen Kínában, tízmilliárd jüant (300 milliárd forint) követelve az amerikai cégtől, a védjegysértés miatt. Az iPad nevet ugyanis a cég egyik leányvállalata, a Proview Technology 2001-ben saját védjegyeként jegyezte be Kínában. A két cég korábban több tárgyalást is tartott a védjegy felvásárlásáról, de nem sikerült megegyezésre jutniuk.

A Proview felszólította az amerikai vállalatot, hogy azonnal fejezze be a jogsértést

Az Apple az előző hónapban kezdte el árusítani iPad márkanevű táblaszámítógépét Kínában. A Proview International elnöke ezt törvénytelennek, és “arrogánsnak” nevezte.

A Proview felszólította az amerikai vállalatot, hogy azonnal fejezze be a jogsértést, és kezdjenek új tárgyalásokat a védjegyről, különben “az érintett Apple termékek” lefoglalását fogják kérni a kínai hatóságoktól. A kínai cég egyik részvényesének elmondása szerint az iPad védjegyért nyolcszázmillió dollárt kérnek.

Az Apple egyelőre nem nyilatkozott a hírrel kapcsolatban – közölte az AFP francia hírügynökség.

– Független Hírügynökség –