Védi a vádtól Veres Margitot a honatya

Tiba István
Tiba István - © Fotó: Matey István
Balmazújváros – Dr. Veres Margit jegyzőként nem tárgyalt a balmazújvárosi rendezvénycsarnokot építtető helyi üzletemberrel, hiszen ez nem az ő feladata volt, hanem a polgármesteré! Miután nem tárgyalt a vállalkozóval, nem is ígérhetett semmit a számára. Így a vádirat azon állítása sem felel meg a valóságnak, mely szerint 5 millió forintot kapott az üzletembertől – reagált a Naplónak Tiba István (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselő.

Lapunk pénteken kereste meg kérdéseivel a politikust, miután nyilvánosságra került a jelenlegi balmazújvárosi polgármesterrel, Veres Margittal szembeni ügyészségi vád (a büntetőeljárás bírósági szakasza november 26-án kezdődik a Debreceni Törvényszéken). A Központi Nyomozó Ügyészség azzal vádolja Veres Margitot és a rendezvénycsarnok építtetőjét, hogy előbbi pénzt és gépkocsit fogadott el „közbenjárásért” egy 180 millió forintos önkormányzati támogatás ügyében. Veres tagadja ezt, míg Tiba István álláspontja azért fontos, mert a vádbeli időszakban ő volt Balmazújváros polgármestere.

Megfelel a valóságnak, hogy Balmazújváros több településsel együtt támogatásban részesült. Az erről szóló kormányhatározat értelmében az önkormányzat a Belügyminisztériummal aláírt szerződésben rögzítette, hogy mire használja fel a támogatást, melyet a polgármester és a belügyminiszter írt alá. A bizottsági ülésen az általam előzőleg már ismertetteket közölte a jegyző – hangsúlyozta a Naplónak reagálásában Tiba István (Fidesz–KDNP) ország­gyűlési képviselő, aki 2006 és 2014 között Balmazújváros polgármestere volt.

Ez azért fontos, mert a Központi Nyomozó Ügyészség vádirata szerint (erről itt írtunk részletesen) 2012 decemberében Veres Margit jegyzőként azt a látszatot keltette, mintha egy, az állam által Balmazújvárosnak nyújtott 450 millió forintos támogatásból 180 milliót kifejezetten a helyi rendezvénycsarnok-beruházásra kaptak volna, holott – hangsúlyozza a vád – a kormányhatározat ilyen előírást nem tartalmazott.

Tiba István szerint azonban a napirend tárgyalása során polgármesterként ő maga jelezte, hogy nagyon is konkrét indokot fűzött a 180 milliós támogatás kéréséhez, amit – ha a képviselők tisztességesen akarnak eljárni, mondja Tiba – nem használhattak másra.

HBN


180 millió körül áll a bál Balmazújvároson
Balmazújváros, Debrecen – Az ügyészség szerint a vállalkozó összejátszott a mostani polgármesterrel, aki teljes egészében tagadja a vádat – írja a szombati Hajdú-bihari Napló.

hirdetés